Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Рашидов ще се бори за 400 млн. лв. – нечуван бюджет за култура!

Вежди Рашидов ще се бори за бюджет, непостижим за никой от предшествениците му в Министерство на културата. Снимка: Румен Добрев - Рашидов ще се бори за 400 млн. лв. – нечуван бюджет за култура!

Вежди Рашидов ще се бори за бюджет, непостижим за никой от предшествениците му в Министерство на културата. Снимка: Румен Добрев

В първия си работен ден обратно в Министерство на културата Вежди Рашидов обяви, че ще се бори 1% от брутния вътрешен продукт да е за култура! Тоест 400 млн. лв., защото БВП е 40 милиарда. Това е нечувана сума, несънувана от никой от министрите на културата по време на прехода. Най-високият арт бюджет, изпросен през годините, е 190 млн. лв. Издействан е от Стефан Данаилов.  

Рашидов се завърна на бул. „Стамболийски“ № 17 с две дами, които работеха с него и преди година – началникът на кабинета му Ива Петрони и директорът на „Връзки с обществеността“ Радка Петрова. Новият министър обяви, че до седмица ще обяви и заместниците си, а след това ще съобщи приоритетите си по време на мандата.

„Недопустимо е Пловдивският театър вече втора година да стои в прах и пепел след пожара и държавата да не се грижи за своята собственост“, коментира Вежди Рашидов на церемонията по предаване на поста от предшественика си – служебния министър Мартин Иванов. Иванов му подари копие на филма „Мъжки времена“ в стара кутия – като знак за окаяното състояние на хранилищата на Българската национална филмотека.

„Въпреки дефицита от 15 млн. лв. в бюджета на Министерството на културата, няма да допусна българските артисти да останат без заплати за Коледа“, обеща новият стар министър.

Мартин Иванов предаде поста министър на културата на Вежди Рашидов.

Мартин Иванов предаде поста министър на културата на Вежди Рашидов.

 

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90