Найден Тодоров и Даниел Хоуп

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Рашидов ще се бори за 400 млн. лв. – нечуван бюджет за култура!

Вежди Рашидов ще се бори за бюджет, непостижим за никой от предшествениците му в Министерство на културата. Снимка: Румен Добрев - Рашидов ще се бори за 400 млн. лв. – нечуван бюджет за култура!

Вежди Рашидов ще се бори за бюджет, непостижим за никой от предшествениците му в Министерство на културата. Снимка: Румен Добрев

В първия си работен ден обратно в Министерство на културата Вежди Рашидов обяви, че ще се бори 1% от брутния вътрешен продукт да е за култура! Тоест 400 млн. лв., защото БВП е 40 милиарда. Това е нечувана сума, несънувана от никой от министрите на културата по време на прехода. Най-високият арт бюджет, изпросен през годините, е 190 млн. лв. Издействан е от Стефан Данаилов.  

Рашидов се завърна на бул. „Стамболийски“ № 17 с две дами, които работеха с него и преди година – началникът на кабинета му Ива Петрони и директорът на „Връзки с обществеността“ Радка Петрова. Новият министър обяви, че до седмица ще обяви и заместниците си, а след това ще съобщи приоритетите си по време на мандата.

„Недопустимо е Пловдивският театър вече втора година да стои в прах и пепел след пожара и държавата да не се грижи за своята собственост“, коментира Вежди Рашидов на церемонията по предаване на поста от предшественика си – служебния министър Мартин Иванов. Иванов му подари копие на филма „Мъжки времена“ в стара кутия – като знак за окаяното състояние на хранилищата на Българската национална филмотека.

„Въпреки дефицита от 15 млн. лв. в бюджета на Министерството на културата, няма да допусна българските артисти да останат без заплати за Коледа“, обеща новият стар министър.

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН
Мартин Иванов предаде поста министър на културата на Вежди Рашидов.

Мартин Иванов предаде поста министър на културата на Вежди Рашидов.

 

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах