Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Редки издания на Радой Ралин в изложба за 100-годишнината му

Ще бъде показано първото издание на „Люти чушки“, чийто тираж е иззет от книжарниците през 1968 г. и изгорен

Снимка: Любомир Спиров/БГНЕС - Редки издания на Радой Ралин в изложба за 100-годишнината му

Снимка: Любомир Спиров/БГНЕС

Редки издания на книги на Радой Ралин ще бъдат представени в Столична библиотека по повод 100-годишнината от рождението на сатирика, които се навършиха на 23 април тази година.

Общо 35 са заглавията в изложбата, която може да бъде разгледана до 6 май. Ценителите може да разгледат двуезичната книга „Афоризми“ с автограф на Радой Ралин за тогавашния директор на Столична библиотека Георг Краев, първото издание на сборника с епиграми „Люти чушки“ от 1968 г. (илюстриран от Борис Димовски), която е окачествена като „диверсия против ръководството на Партията“ заради прочутата карикатура на прасе, чиято опашка имитира подписа на Тодор Живков, тиражът е иззет от книжарниците и изгорен. В експозицията ще бъдат показаи и други ценни екземпляри на книгите му с лирика, сатира, проза, пиеси. Включени са и издания за творчеството и за колоритния му образ. Изданията са от фонда на Столична библиотека.

Честването на годишнината на Ралин бе придружено и от научна конференция, която анализира и постави в контекст творческия му свят и социокултурно присъствие от 40-те години на ХХ до началото на новия век. Събитието е днес, 29 април, с участието на проф. Божидар Кунчев, проф. Михаил Неделчев, проф. Пламен Дойнов, доц. Морис Фадел, доц. Росица Димчева, доц. Елка Трайкова, доц. Йордан Ефтимов, доц. Огняна Георгиева–Тенева, доц. Наталия Христова, д-р Мая Ангелова, Катя Зографова, Надежда Александрова и др. Сред темите са разностранните превъплъщения на Радой-Ралиновата литературна личност: сатирикът и лирикът; драматургът и киносценаристът; белетристът и документалистът; антифашистът и доброволецът в последната фаза на Втората световна война; комунистът, превърнал се в дисидент; говорещият „народен трибун“; борецът срещу статуквото на живковизма; редакторът във вестниците „Стършел“, „Литературни новини“, „Литературен фронт“, в издателство „Български писател“ и в Студия за хроникални и документални филми, където създава поредицата киносатири „Фокус“, носителят на награди и отказващият награди; моралистът, предизвикващ фалшивия обществен морал; диалогистът и самотникът.

Текстовете от конференцията ще бъдат публикувани в отделен сборник на Департамент „Нова българистика“ на НБУ и издателство „Кралица Маб”.

Вижте още: РАДОЙ РАЛИН И „КРАЙНО ВРЕДНАТА“ ЛИТЕРАТУРА

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90