Найден Тодоров и Камий Тома

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Рекорд: $179,3 млн. за картина на Пикасо

„Алжирски жени“ е най-скъпо продаденото на търг произведение

„Алжирски жени“ на Пикасо е изпълнено с енергия кубистично изображение на голи куртизанки. - Рекорд: $179,3 млн. за картина на Пикасо

„Алжирски жени“ на Пикасо е изпълнено с енергия кубистично изображение на голи куртизанки.

Картината „Алжирски жени (О)“ на Пабло Пикасо е най-скъпо продаденото на аукцион произведение на изкуството, след като анонимен купувач по телефон даде за нея 179,3 милиона долара в „Кристис“ в Ню Йорк. Предишният световен рекорд бе 142,4 милиона долара – за „Три изследвания на Люшън Фройд“ на Франсис Бейкън.

Търгът за „Алжирски жени“ продължи не повече от 11 минути между хора, наддаващи по телефона преди да се стигне до крайната цена от 179 365 000 долара. Картината с маслени бои на Пикасо е кубистично изображение на голи куртизанки – част от серия от 15 платна, наречени с буквите от А до О (1954 – 1955).

Първоначалните очаквания бяха творбата да стигне цена от около 140 милиона.

На търга в Ню Йорк бе поставен и друг рекорд – за най-скъпо продадена скулптура. „Сочещият човек“ на Алберто Джакомети бе закупен за 141,3 милиона долара, отново от анонимен колекционер и с над 10 милиона повече от очакванията.

Рекордът при скулптурите досега  се държеше от друга творба на Джакомети – „Крачещият човек“, продаден за 104,3 милиона долара през 2010 г.

„Крачещият човек“ на Джакомети

„Сочещият човек“ на Джакомети

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах