Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Скулптура на Джакомети се предлага за 130 млн. долара

„Сочещият човек“ ще бъде продаден на търг през май в Ню Йорк

Предлаганото произведение е едно от едва шестте отливки. Снимка: Кристис - Скулптура на Джакомети се предлага за 130 млн. долара

Предлаганото произведение е едно от едва шестте отливки. Снимка: Кристис

70-сантиметрова статуя на Алберто Джакомети от 1947 г. ще бъде предложена на търг през май в Ню Йорк и може да достигне рекордната цена от 130 милиона долара. Скулптурата се казва „Сочещият човек“ и една от малкото в света на изкуството, на които се дава предварителна оценка над 100 милиона долара.

Рекордът при скулптурите всъщност се държи от друга творба на Джакомети – „Крачещият човек“, продаден за 104,3 милиона долара през 2010 г.

Според аукционната къща „Кристис“, където ще бъде предложен „Сочещият човек“ обаче, това е безспорно най-великата му скулптура – освен че се откроява от останалите, тя е и ръчно оцветена от Джакомети. Произходът ѝ не се уточнява публично, но се знае, че това е една от шестта отливки на произведението. Други четири вече са собственост на водещи световни музеи.

Световен рекорд при публичните търгове постави през 2013 г. триптих на Франсис Бейкън – „Три ескиза на Люшън Фройд“, продаден за 142,4 милиона долара. Закритият частен пазар обаче е виждал и сделки, надхвърлящи тази сума, отбелязва „Ройтерс“.

jako - Copy

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg