Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Русия: Ние спасихме евреите ви, а вие ни осквернявате паметника

Говорителят на руския външен министър твърди, че не наши парламентаристи и духовници, а Съветската армия стои зад това хуманно дело

Всъщност Съветската армия нахлува в България около година след спасяването на българските евреи - за да помогне да комунистите да узурпират държавната власт. Снимка: Емил Георгиев - Русия: Ние спасихме евреите ви, а вие ни осквернявате паметника

Всъщност Съветската армия нахлува в България около година след спасяването на българските евреи - за да помогне да комунистите да узурпират държавната власт. Снимка: Емил Георгиев

Русия предяви претенции, че е спасила българските евреи – това става ясно от официална позиция на Мария Захарова, говорител на руското външно министерство. Повод за изявлението й е поредното боядисване на Паметника на Съветската армия в София в нощта на 31 октомври. Захарова призовава българските власти да заловят и накажат извършителите – и уточни, че боядисването на монумента било придружено от антисемитски лозунги.

„Тази постъпка е особено цинична в светлината на това, че в годините на Втората световна война, благодарение на нашите воини, стана възможно да се предотврати депортацията на евреите от България и така да се спаси животът на 50 хиляди души от неминуема гибел“, казва Захарова, цитирана от Клуб Z.

С твърдението си Захарова оспорва всеизвестния факт, че българските евреи са спасени от лагерите на смъртта, благодарение на усилията на български парламентаристи, начело с Димитър Пешев, на българската православна църква, начело с екзарх Стефан – и че в крайна сметка цар Борис Трети отменя депортирането. Това се случва около година преди нахлуването на Съветската армия в България – но не за да спаси евреите, а за да помогне на комунистите да завземат властта чрез държавен преврат. Вследствие на преврата са пострадали някои от основните действащи лица в спасяването на българските евреи – Народният съд осъжда Димитър Пешев на 15 години затвор за „фашистка дейност и атисемитизъм“, а екзарх Стефан – поради несъгласие с политиката на комунистическата власт към Българската православна църква и нейното отношение към религията – е принуден да подаде оставка и е интерниран в село Баня, Карловско, където умира през 1957 г. И двамата са обявени от израелския мемориален институт „Яд Вашем“ за праведници на света.

Опит да изкриви фактите бе извършен и по време на тоталитарния режим у нас. За да подобри имиджа си пред Запада, властта приписва „спасението“ на българската „работническа класа“, на Комунистическата партия и лично на нейния генерален секретар Тодор Живков.

Българският външен министър Екатерина Захариева заяви пред журналисти, че твърденията на Мария Захарова нямат нищо общо с историята:

„Ние се гордеем преди всичко с българския народ, българските депутати, българската църква… Нека да припомним, че тогава Червената армия не е била в България изобщо и нека да припомним, че, за съжаление, след 1944 година Народният съд осъжда 39 от депутатите, които са подкрепили декларацията на Пешев – част от тях на смърт, а Пешев – на 15 години затвор“.

Да си припомним, че подобна провокация направи и руският президент Владимир Путин, когато на среща с македонския президент Георги Иванов на 24 май тази година той заяви, че „кирилицата идва от македонските земи“. Това действително е така, но бе пропуснато уточнението, че това се е случило, когато „македонските земи“ са били в границите на българската държава.

Вижте още: БЪЛГАРСКАТА ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА КАТО ДИСИДЕНТ

НЕ ОТ МАКЕДОНИЯ, КИРИЛИЦАТА ТРЪГВА ОТ БЪЛГАРИЯ

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС