Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Руски бойкот провали руски филм

Как административната намеса в културата извади очи, вместо да изпише вежди

Вляво - „Хурвинек“, вдясно - „Кралско корги“ - Руски бойкот провали руски филм

Вляво - „Хурвинек“, вдясно - „Кралско корги“

Руско-чешко-белгийска анимационна копродукция стана жертва на първия масов бойкот на руските кинотеатри. Така те протестират срещу политиката на тамошното Министерство на културата, което изисква от тях да „разчистват“ салоните си от чуждестранните филми, за да показват родните. Заради бойкота на кината „Хурвинек“ (героят на филма е популярна чешка кукла) събра един и половина пъти по-малко пари от прогнозираното, събщава „Новая газета“.

През миналия дълъг уикенд пълнометражната анимация „Хурвинек. Вълшебната игра“ вкара в касата  само 14 млн. рубли (около 370 хил. лв.), а според прогнозите приходите трябваше да са почти двойно повече. Руският филм е получил сертификат за разпространение на 7 март, а същата дата бе отказана на белгийския „Кралско корги“, на който е била предложена по-късна премиера.

Междувременно скандалът с „Хурвинек“ премина от стадия на заплахите към молби за милост. За провалилото се в разпространението заглавие се застъпи Асоциацията на анимационните филми (ААФ). Докато Министерството на културата мълчи, някои собственици на киносалони са изненадани:

„Никога не е имало бойкот“.

Но 11 март започна с лоши новини за преимуществено руската копродукция – през уикенда (7 – 10 март) историята за момчето, което събужда страшен кукловод в музей на играчките, е показана в 743 от 1900 кинотеатри в Русия и е събрала двойно по-малък боксофис от прогнозите.

По приходи „Хурвинек“ се нареди на единадесето място в списъка от 12 филма, показани в кината през уикенда. Причината за фиаското е „стачката” на значителна част от местните комерсиални кина. Членове на Асоциацията на собствениците на киносалони (АВК) на Русия, както и веригите „Синема Стар“, „Каро“ и „Киномакс“, които се присъединиха към тях, обявиха по-рано през месеца, че няма да пуснат „Хурвинек“ на екраните си. Факт е, че 7 март – премиерната дата на „Хурвинек“ – съвпадна с предварително насрочената дата на белгийския анимационен филм „Кралско корги“ (който впрочем има също толкова ниска оценка в IMDb, колкото и „Хурвинек“).

Едно от обясненията защо Министерството на културата е решило да даде „правото на първа нощ“ на филма с руско участие е, че неговата молба за разпространение е от по-рано.

Бойкотът срещу „Хурвинек“ е първият случай, в който кината показват солидарност в борбата срещу държавното администриране на културата.

На 11 март вечерта руската Асоциация за анимационни филми (ААФ) изпрати писмо до разбунтувалите се киносалони, в което изразява своята „изключителна загриженост“ от ситуацията. Ден по рано в ААФ е получена жалба с молба от компанията-разпространил на „Хурвинек“ „да съдейства“ за връщането на филма по екраните.

„Това е първият анимационен проект в Русия, създаден заедно с европейските страни, което го прави важен за нашата индустрия”, обясняват от Асоциацията за анимационни филми.

Разместванията в премиерните дати на чужди филме в Русия са се случвали неведнъж – например в началото на 2018 г. беше отложено пускането на британския хит „Падингтън 2“. Но тогава не се стигна по-далеч от размяна на заявления и „любезности“ между собствениците на салони и Министерството на културата в медиите. Сега, обаче, положението е значително по-сериозно, а „Хурвинек“ е напът да се окаже финансов провал.

Чиновниците от Министерството на културата на Русия обясняват опита си да наложат на киносалоните „Хурвинек“ като руски филм, с правителствено постановление, според което могат да отказват поискана от разпространителите премиерна дата за чужд филм, ако по същото време излиза и „аналогичен руски продукт“. По-късно обаче от ведомството обявиха, че проблемът е друг – разпространителите на двата филма не са успели да се договорят помежду си.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg