Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Руските комунисти си поискаха Аляска

Предлагат руски съд да обяви сделката от 1867 г. за нищожна

Аляска принадлежи на САЩ от 30 март 1867 г., когато е продадена от Русия срещу 7,2 милиона златни долара. Илюстрация: Уикипедия - Руските комунисти си поискаха Аляска

Аляска принадлежи на САЩ от 30 март 1867 г., когато е продадена от Русия срещу 7,2 милиона златни долара. Илюстрация: Уикипедия

Партия „Комунистите на Русия“ официално предложи Руската федерация да си поиска обратно Аляска от САЩ, съобща „Московски комсомолец“. Председателят на партията Сергей Малинкович е заявил, че „връчването“ на Аляска на САЩ през 1867 г. е било „геополитическа грешка“.

„Сделката (по продажбата на територията – бел. ред.) явно е била непрозрачна и извършена под силен политически натиск и с участие на агенти на влияние в царската администрация. Но има прецеденти в световната история, когато територии са били връщани и Русия трябва да се опре на тях“, заявил Малинкович от името на партията си.

Той добавил в изказването си, че по време на владеенето на щата американските власти са подлагали на репресии народа на алеутите, коренното население на Аляска.

Предложението на „Комунистите на Русия“ е руски съд да признае с днешна дата сделката за нищожна и след това да се опита да убеди в тази „нищожност“ и световните съдебни инстанции.

Пръв за продажбата на Аляска на САЩ започва да говори генерал-губернаторът на Източен Сибир Николай Муравьов-Амурски през 1853 г. по време на управлението на император Николай І. По време на Кримската война Британия, която се стреми към господство в Тихия океан, изпраща флот с морска пехота до града пристанище Петропавловск-Камчатски. Петропавловската отбрана е едно от най-значимите сражения по време на Кримската война. Но макар че руските войски успяват да удържат, става ясно, че стълкновенията на руската територия на американския континент ще продължат. Правителството на САЩ, което се опасява, че Великобритания може да окупира Аляска, предлага сделка на Русия за временно отстъпване на територията за срок от 3 години. Тази сделка обаче не се осъществява, защото Русия успява да се договори с британската компания от залива Хъдсън.

По-късно въпросът за продажбата на Аляска е повдигнат отново от по-малкия брат на императора, княз Константин Николаевич, в преписка с министъра на външните работи на Русия Александър Горчаков, който поддържа идеята. През декември 1866 г. се състои среща, на която присъстват императорът и неговият брат, министрите на финансите и на морските територии и руския посланик във Вашингтон Едуард фон Щьокл. Участниците в срещата одобряват идеята Аляска да бъде „отстъпена“ на САЩ. Това е формулировката, която използват. САЩ трябвало да получат Аляска и прилежащите ѝ острови – общата им площ е около 1 519 000 кв. м. Заплащането трябвало да бъде не по-малко от 5 милиона долара в злато. Условията били приемливи за американското правителство и на 30 март 1867 г. бил подписан договорът за продажба на Аляска срещу 7,2 милиона златни долара. Средствата били употребени за строителство на железопътни линии в Рязанска област.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg