Найден Тодоров и Камий Тома

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Съборена от фен, за да си направи снимка

Ще му бъде наложена глоба между 500 и 1000 лв., както и да покрие щетите по въстановяването на творбата

Събота, 9,50 ч. сутринта, гимнастичката на Чапкънов е повалена в празния фонтан пред Народния театър. Снимка: Андроника Мартонова - Съборена от фен, за да си направи снимка

Събота, 9,50 ч. сутринта, гимнастичката на Чапкънов е повалена в празния фонтан пред Народния театър. Снимка: Андроника Мартонова

Бронзовата статуя от фонтана пред Народния театър е била съборена от постамента си, установиха минувачи в Градската градина в събота рано сутринта. Красивата гимнастичка, уловена от ваятеля си Георги Чапкънов в пирует, днес бе полегнала на дъното на празния басейн. Оказва се, че е била повалена от почитател, решил да си направи снимка, покатерен върху нея, научи „Площад Славейков“ от зам.-кмета по културата Тодор Чобанов.

Инцидентът е станал около 4 ч. в събота сутринта, научи „Площад Славейков“. Злополучният опит за снимка е бил заснет от камера, а извършителят – разпознат и заловен, съобщи Чобанов. Заместникът на кмета Фандъкова не разкри самоличността на вандала, от ние научихме, че е 18-годишен младеж, който не е криминално проявен. Младият мъж ще бъде осъден по бързото производство – най-вероятно за хулиганство.

На извършителя ще бъде наложена глоба между 500 и 1000 лв., а Столична община ще поиска от него да покрие и възстановяването на щетите по реставрацията на статуята. Самият автор ще се заеме с възстановката на произведението.

Часове след инцидента статуята е била пренесена в близката Софийска градска художествена галерия, към чийто фонд се води по документи. Авторът Георги Чапкънов спешно е бил повикан.

Установено е, че произведението не е повредено, счупен е единствено 20-сантиметровият шиш, на който е била забодена в постамента.

По обяд празният басейн вече бе пълен с деца, които тичат между други стърчащи железа – на струйниците на фонтана.

„Площад Славейков“ получи уверения от Столична община, че статуята на Чапкънов ще бъде реставрирана и върната на мястото си в най-скоро време. Снимки: Емил Л. Георгиев

Момиченце опитва да повтори пируета на липсващата гимнастичка.

Охранител на Градската галерия оглежда постамента на съборената статуя.

Празният басейн може би не е подходящ за игра на деца.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах