Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 9 месеца

„Сафари” в София в памет на Стефан Данаилов

Подготвя се програма със събития, посветени на 80-годишнината на актьора

Стефан Данаилов щеше да навърши 80 години на 9 декември тази година. Снимка: Българска национална филмотека - „Сафари” в София в памет на Стефан Данаилов

Стефан Данаилов щеше да навърши 80 години на 9 декември тази година. Снимка: Българска национална филмотека

Поредица от събития ще се проведе в София в памет на Стефан Данаилов по случай неговата 80-годишнина – актьорът е роден на 9 декември 1942 г. Начало на програмата ще даде обиколка из София с атрактивното заглавие „Ламбо сафари“, която ще представи местата из столицата с особено значение за актьора.

„Ламбо сафари“ ще се проведе на 15 юни от 10,30 ч., началната точка е градинката пред Народния театър „Иван Вазов“. Маршрутът ще разкаже личната история на актьора през паметта на сгради, институции, училище, театри, градини и др.

Някои от ключовите спирки са градинката „Кристал“, където Данаилов среща голямата си любов Мария; НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“, където Мастъра, както го наричат студентите, учи и преподава; „Докторската градина“, в която се снимат сцени от първия филм с участието на ученика Стефан Данаилов „Следите остават“ по Павел Вежинов и други. Водачи в това пътуване през времето и спомените ще бъдат Силвия Лулчева, Дарин Ангелов, Влади Въргала и други бивши студенти на актьора.

Т. нар. сафари, посветено на известна личност, е част от културните календари на градове като Стокхолм (Ингмар Бергман, Грета Гарбо), Париж, (Салвадор Дали, Едит Пиаф) и други. У нас се осъществява с подкрепата на Столична община.

„Наш дълг и мисия е да пазим паметта за ярките личности в културата – коментира Мирослав Боршош, заместник-кмет на София по културата. – Стефан Данаилов остава незабравим в безбройните си роли, но с този проект ще покажем и образа му на наш съгражданин, част от неповторимата енергия на столицата.“

Предстои богата програма от събития, посветени на Стефан Данаилов, сред тях премиера на нов документален филм, представяне на книга, изложба, спектакли с негови студенти и Гала вечер в Народния театър „Иван Вазов“.

Програмата на честванията е създадена от Росица Обрешкова и Георги Тошев и се реализира с финансовата подкрепа на Столична община. Партньори са още Българска национална филмотека и Народен театър „Иван Вазов“. В нея участват студенти на Стефан Данаилов, колеги, приятели и почитатели.

„За мен и хората, които се включиха в създаването на юбилейната програма, е важно да поддържаме жива паметта за един забележителен човек, който с лекота съчетаваше различни роли – на актьор, педагог, общественик, политик – казва журналистът Георги Тошев. – Животът на Стефан Данаилов не беше достатъчно дълъг, но пък е съдържателен, богат, отдаден на другите. Отвъд личната харизматичност, Данаилов притежаваше едно много важно качество – чуваше другите, помагаше им. Доказателство колко обичан продължава да бъде е готовността, с която се включват в програмата държавни, частни институции и хора на различна възраст, с различен социален статус. И въпреки, че днес няма звания, за Стефан Данаилов спокойно можем да кажем, че е „народен артист“, защото хората го помнят!“.

Подробности от следващите събития от обявената национална програма ще бъдат съобщавани поетапно на новия сайт, посветен на Данаилов.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах