„Съмнителните“ за критиката победители на „Златен Глобус 2019“

Рами Малек е популярен избор, но е разочароващо, че „Бохемска рапсодия“ и „Зелената книга“ бяха отличени вместо „Рома“ и „Фаворитката“, смята Питър Брадшоу в „Гардиън“

Някои критици са разочаровани, че при пет номинации и сериозни очаквания Лейди Гага да отнесе вкъщи приз за играта си в „Роди се звезда“, филмът взе „Златен Глобус“ единствено за изпълнение на певицата. Снимка: ЕПА/БГНЕС - „Съмнителните“ за критиката победители на „Златен Глобус 2019“

Някои критици са разочаровани, че при пет номинации и сериозни очаквания Лейди Гага да отнесе вкъщи приз за играта си в „Роди се звезда“, филмът взе „Златен Глобус“ единствено за изпълнение на певицата. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Церемонията по раздаването на наградите „Златен Глобус“ приключи, но анализите тепърва започват да валят. Кинокритиците наричат 76-ата церемония на престижните киноотличия за „нощ на изненадите“ – фаворитите, според мнозина от специалистите, са били пренебрегнати. Доказателство за това е единствената статуетка за „Роди се звезда“ за песен при пет номинации и сериозни очаквания Лейди Гага да отнесе вкъщи приз за играта си в драмата.

Питър Брадшоу, кинокритикът на „Гардиън“, събира впечатленията си от наградите в текста, озаглавен „Златен Глобус 2019: „Бохемска рапсодия“ и „Зелената книга“ съмнителни победители“. За него добрите новини от церемонията се изчерпват до статуетките на Оливия Колман, Глен Клоуз, Алфонсо Куарон и Реджина Кинг.

„Малек бе популярният избор: той е страхотен актьор и се харесва много в бизнеса. Не може да се каже същото обаче за режисьора Брайън Сингър (който напусна филма и бе заменен от Декстър Флечър по средата на снимките)“, пише Брадшоу.

Сингър дори не бе споменат по време на благодарствената реч на екипа на „Бохемска рапсодия“.

ОПЕРА НА СТАДИОНА 2019 – ТРУБАДУР

„Но за мен изпълнението на Малек е по-голямо от самия филм. И този филм, който иска да се хареса, но е незначителен, да бие „Ако улица „Бийл“ можеше да говори“ и „Роди се звезда“, е много погрешно“, смята критикът.

Вижте още: НАПУК НА СВОИТЕ КРИТИЦИ, РАМИ МАЛЕК НАЙ-ДОБЪР АКТЬОР

Брадшоу е разочарован и от избора на най-добър комедиен филм или мюзикъл – „Зелената книга“. Машерхала Али заслужава напълно статуетката си за най-добра поддържаща роля, смята специалистът, но твърди, че филмът е твърде предвидим с класическата комбинация „странна черно-бяла двойка“. Той възроптава и срещу наградата за най-добър сценарий за „Зелената книга“ – защото „Фаворитката“ и „Ако улица „Бийл“ можеше да говори“ му се струват по-добри.

Най-заслужилата статуетката си, според Брадшоу, е Глен Клоуз за ролята си в „Съпругата“, за нея критикът пише, че е перфектно нагодена към стила на актрисата: силна, сдържана, рационална, обградена от леко светско разочарование. Прогнозата на Брадшоу е, че Клоуз ще вземе и „Оскар“ за изпълнението си.

Colibri april 2017

За критиците Даниел Туркиано и Кристофър Тапли от „Варайъти“ „Зелената книга“ е истинска изненада, предвид слабите постижения на филма в световния боксофис. Но пък за тях е изненада и че най-добрата мъжка роля в драматичен сериал отиде при Ричард Мадън, а за „Бодигард“ на Би Би Си критиците говореха много. За Туркиано и Тапло към списъка с разочарования попадат наградите за „Роди се звезда“, анимацията „Феноменалните 2“, „BlackKklansman“, Ейми Адамс (номинирана за втори път и за втори път без награда).

При наградите за телевизията разочароваща за критиците от „Варайъти“ е липсата на статуетка за „Homecoming“ с Джулия Робъртс, но отбелязват, че са приятно изненадани от приза за Бен Уишоу за „Един много английски скандал“.

Наградите „Златен Глобус“ по принцип се смятат за предвестник на оскарите и предположенията за златните статуетки се базират на броя на глобусите, които е спечелил даден филм. Затова сега, при тези глобуси, на Ан Томпсън от „Индиуайър“ ѝ е трудно да посочи сигурен победител при оскарите, тъй като никой от филмите не излезе категорично напред пред останалите. Критичката смята обаче, че „Бохемска рапсодия“ е стигнал по-далеч, отколкото всеки е очаквал, предвид ниската си оценка в „Метаскор“ (49 от 100 точки).

„Направихме този филм за Фреди, вярваме, че е правилният, повечето от публиката плачат. Това говори, че екипът се е справил добре“, защити филма Брайън Мей.

Противно на Брадшоу от „Гардиън“, Томпсън смята, че вместо Глен Клоуз, Лейди Гага е трябвало да вземе наградата за най-добра актриса в драматичен филм.

„В действителност 8 200-те гласуващи в Академията са по-лесни за преценка и прогноза, отколкото особените гласуващи за глобусите, които винаги излизат с нещо шокиращо“, заключава Томпсън.

Но през последните 10 години, в 50% от случаите глобусите и оскарите са изтъквали като най-добър филм едни и същи продукции, посочва Брукс Барнс от „Ню Йорк Таймс“.

„За разнообразие, големият победител в неделя се очакваше да е филм, който повечето хора наистина са гледали: „Роди се звезда“, с около $390 млн. печалба от продажба на билети“, пише Барнс.

ДС