Съюзът на филмовите дейци: БНТ да възстанови субсидирането на български филми

Кинодейците настояват Емил Кошлуков да каже как е изразходвал средствата, които по закон трябва да даде за филмопроизводство

„Обществената медия има законов ангажимент да изразходва не по-малко от десет процента от годишната си държавна субсидия за българско телевизионно творчество“, припомнят кинодейците и цитират с тревога думите на генерален директор Емил Кошлуков: „Пари за кино няма“. Снимка: БГНЕС - Съюзът на филмовите дейци: БНТ да възстанови субсидирането на български филми

„Обществената медия има законов ангажимент да изразходва не по-малко от десет процента от годишната си държавна субсидия за българско телевизионно творчество“, припомнят кинодейците и цитират с тревога думите на генерален директор Емил Кошлуков: „Пари за кино няма“. Снимка: БГНЕС

Съюзът на българските филмови дейци изразява нарастваща тревога от политиката на БНТ по отношение на производството на български филми, се казва в отворено писмо от Съюза, адресирано до генералния директор на БНТ Емил Кошлуков, председателя на СЕМ София Владимирова и председателя на Комисията по култура в Народното събрание Вежди Рашидов.

„Обществената медия има законов ангажимент да изразходва не по-малко от десет процента от годишната си държавна субсидия за българско телевизионно творчество. В чл. 71 от Закона за радио и телевизия (ЗРТ)  изрично е регламентирано участието на обществената телевизия в подпомагане създаването на телевизионни филмови произведения“, се казва в писмото.

Кинодейците напомнят приноса на БНТ като обществена медия за израстването на българското филмопроизводство от 1998 до 2017 г., когато редовните сесии за подпомагане на български филми с бюджет от телевизията дадоха възможност да се появят на екран творби като „Дзифт“, „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде“, „Възвишение“, „Ага“ и други.

„Преустановяването на тази политика е безотговорно и недалновидно и ще доведе до отстъпление от културната мисия на обществената телевизия“, пишат от СБФД.

Америка за България

През ноември 2019 г., посочват от СБФД, по време на публична дискусия за обществената роля на БНТ настоящият ѝ директор Емил Кошлуков недвусмислено и пред всички е заявил:

„Пари за кино няма“.

„В контекста на готвените промени в Закона за радио и телевизия това поставя под въпрос волята и компетентността на сегашното ръководство на БНТ да представлява и защитава интересите на българското кино“, се казва в писмото.

Кинодейците припомнят, че наскоро без професионални мотиви и аргументация беше уволнен главният продуцент на Продуцентски център „Телевизионно филмопроизводство – студия „Екран“, режисьорката Боряна Пунчева. Това, според тях, демонстрира липсата на приемственост спрямо водената с години политика на БНТ за подпомагане създаването на българско кино.

Colibri april 2017
„СБФД настоява Българската национална телевизия да изпълнява законовите си ангажименти в областта на филмопроизводството, а именно:
1. Да бъде възстановено регулярното провеждане на годишните конкурсни сесии;
2. Да бъдат публикувани официално: размера на бюджетната субсидия за филмопроизводство, регламентиран в чл. 71 т. 3 от ЗРТ, за 2018-2020 г., както и ефективното ѝ изпълнение за всяка от последните две години;
3. Да оповести справка за финансирането на филмовите проекти по чл. 71 т. 3 от ЗРТ за периода 2018-2020 г. – за всеки проект отделно, в абсолютни стойности;
4. Да оповести концепция за изпълнението на чл. 71 т. 3 от Закона за радио и телевизия в рамките на бюджетната прогноза 2020-2022 г.“

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg