Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Сбогом, Тери Пратчет! И благодаря за хумора

В Невидимия университет всички ще изпратят своя създател

Тери Пратчет през погледа на Джош Кирби. - Сбогом, Тери Пратчет! И благодаря за хумора

Тери Пратчет през погледа на Джош Кирби.

Болестта на Алцхаймер е коварна. Тя не се е обучавала в Анкх-морпоркската Гилдия на Убийците. Не убива с един изстрел на арбалет (марка „Бърли и Силен-в-ръката“). Тя не е родена дори в квартала, известен с прозвището „Сенките“ — там, където дори командирът на Градската стража Сам Ваймс не ходи самичък. Тя е от тъмничните измерения и оттам се промуши в един сферичен свят, въртящ се около една малка звезда. Тук няма магьосници и вещици, които да пазят тези дупки на пространството. И преди няколко години влезе в тялото на един от най-великите съвременни писатели на Света — сър Тери Пратчет.

Днес Смърт от Света на Диска лично дойде и избави своя приятел от тази адска болест. „А Тери хвана ръката на Смърт и го последва през портите към черната пустиня, преди да навлязат в безкрайната нощ“, както и написа дъщерята на великия писател в Туитър.

Социалната мрежа също гръмна. А във вечерния брой на „Анкморпоркски вести“ („Истината ще ви направи словолни“) бе поместена предълга статия, в която Патрицият на града изрази своята скръб.

На тази земя тялото на сър Тери Пратчет може и да бъде положено в ковчег, но там, където Великата костенурка А‘Туин се движи, реейки се из Космоса, понесла четири слона, върху които се намира Светът на Диска — там няма да е така. В Голямата зала на Невидимия университет всички ще изпратят своя създател. Ще присъстват: капитан Керът Айрънфаундерсън, сержантите Ангуа и Детритъс, Сам Ваймс със своята жена, баба Вихронрав и леля Ог, Aдора Бел Диърхарт със своя годеник Мойст фон Липуиг, Нак Мак Фигъл („Кривунциии“), Дъртия Гнусен Рон и неговата Воня, Подпланинския Крал и колегата му от страната на троловете („Он Диамандо“), както и всички магьосници, Диблър Сам Си Прерязвам Гърлото (но той най-вероятно ще продава своите наденички), цялата тълпа на Анкх-Морпорк, Всички Гилдии и Петимата конници на Апокалипсиса (дори Соах). И ще го почетат с чаша бира от „Кърпеният барабан“.

И после… После всичко ще продължи по старому, защото и в този момент малкото слънце изгрява над планините Овнерог, а в най-вонящия град — Анкх-Морпорк, и сега се внасят 10 000 тона със зеле и 5 000 яйца. Месарниците работят с пълна сила. Стражата е на пост. Само Ноби Нобс се е скатал някъде. Щракалките работят и пращат съобщения до Псевдополис. Пощенските коли се движат…

Защото така ни научи господин Пратчет! Той така сътвори Света на Диска, че да остане за вечността!

Сбогом, Тери Пратчет! Благодаря ти за хумора. И благодаря, че чрез книгите си ме направи такъв, какъвто съм.


Източник: „Баница“

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg