Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Седем години затвор за поетичен рецитал в Москва

Двама мъже осъдени за участие в събитие против анексирането на Украйна

Артьом Камардин и Егор Щовба (зад полицая) в деня на произнасянето на присъдата. Снимка: Стопкадър от видео - Седем години затвор за поетичен рецитал в Москва

Артьом Камардин и Егор Щовба (зад полицая) в деня на произнасянето на присъдата. Снимка: Стопкадър от видео

Двама мъже бяха осъдени в Москва за участието си в поетичен рецитал, протестно събитие срещу войната в Украйна. 33-годишният Артьом Камардин получи седем години затвор за рецитиране на стихотворение, а 23-годишния Егор Щовба бе осъден на пет и половина години лишаване от свобода за участие в протестната инициатива, съобщава „Гардиън“.

Двамата присъстваха на произнасянето на присъдите си, а минути преди това Камардин изрецитира стихотворение, в което поезията е описвана като недолюбвана от „онези, свикнали с властта“. Присъдата бе посрещната с викове „Срам!“ от залата на съда, но произнеслите ги са били арестувани на излизане от сградата, предава репортер на „Франс Прес“.

Камардин и Щовба са били арестувани през септември 2022 г., след като са участвали в публичната проява на Триумфалния площад (наричан още Площадът на Маяковски) в Москва, сборище за дисиденти още от епохата на социализма. В рамките на събитието Камардин рецитирал стихотворение със заглавие „Убий ме, милиционер!“ и с викове негодувал срещу анексирането на южните части на Украйна.

Двамата са били осъдени за „подбуда към омраза и призиви за дейности, заплашващи националната сигурност“.

Камардин заяви пред магистратите, че не знаел, че действията му от септември 2022 г. са престъпили закона:

„Аз не съм герой и влизането ми в затвора за убежденията ми никога не е било част от плана“, заявява той в изявление, разпространено в Телеграм.

И Камардин, и Щовба съобщават за изключителна агресия при задържането си или при престоя си в ареста. Камардин твърди, че е бил бит при задържането си и изнасилен с щанга в дома си. Приятелката му споделя в интервю за „Франс Прес“, че била заплашвана с масово изнасилване, удряна и напръскана с лепило по устата и лицето. Щовба от своя страна разказва, че бил изнасилен в затвора. И двамата са били принудени под заплаха да заснемат видео, в което се извиняват за действията си.

Присъдата бе произнесена на 28 декември и предизвика светкавична реакция в демократичната общност. От германското външно министерство осъдиха Кремъл, че позволява „съдебната система задушава свободата на изразяване“.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg