Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Дарина Такова: Аз бях дотук

Столина Добрева планира да покани оперната певица за лектор в Националното музикално училище

Дарина Такова като Лукреция Борджия на сцената на Миланската през 1998 г. Снимка: „Ла Скала“ - Дарина Такова: Аз бях дотук

Дарина Такова като Лукреция Борджия на сцената на Миланската през 1998 г. Снимка: „Ла Скала“

За лектор в Националното музикално училище „Любомир Пипков“ ще бъде поканена оперната певица Дарина Такова. Директорката Столина Добрева сподели плановете си с „Площад Славейков“ часове след срещата с министъра на културата Боил Банов. Според Добрева, подобна педагогическа дейност би била най-подходяща за творец като Такова, за да не я товарят с обичайните за постоянните учители административни задължения.

Пред министъра на културата Столина Добрева сподели, че планира да се обади на Дарина Такова, за да обсъдят вариантите да работят заедно. До около 18 ч., когато потърсихме г-жа Добрева, тя все още не беше разговаряла с певицата.

„Не съм разговаряла с г-жа Такова все още. Междувременно по новините чух нейно изявление, че няма да се върне в Музикалното училище, дори да я поканят. Аз въпреки това ще потърся начин да се свържа с нея и да разговаряме, не се познаваме лично и нямам нейния номер. Но все още не съм решила кога да се случи – дали по време, или след приключването на конкурсите“, обясни пред „Площад Славейков“ Столина Добрева.

Директорката на училището каза, че за да бъде назначена оперната звезда на трудов договор при тях, „все пак трябва да има и ученици“:

„А аз не мога да кажа дали ние имаме достатъчно ученици, за да назначим г-жа Такова на щат. Затова според мен по-подходящата за нея форма е да прави майсторски класове или да бъде лектор, каквито са много професори от Музикалната академия при нас. Това е форма на преподаване, при която не е необходимо човек да се явява на конкурс и освен всичко разтоварва от една сравнително сериозна и – за един човек на изкуството – може би не толкова интересна и приятна административна работа“.

При това положение Дарина Такова вероятно няма как да бъде назначена на трудов договор, защото лекторите навсякъде в училищата са на граждански договори.

„Трудовият договор при нас се изразява в брой часове годишно и се свързва с допълнителни ангажименти, които се случват във всяко едно училище“, допълни Добрева и посочи: „Единственият вариант, който позволява Кодексът на труда за назначаване на щат без щатно място с издържан конкурс – тъй като при нас тази длъжност е конкурсна – е договор „до конкурс“. Но в момента нямаме свободни бройки.“

Но, както обясни Столина Добрева, тази ситуация може да се промени от резултатите от конкурса.

Междувременно Дарина Такова заяви в статус във Фейсбук, че се отказва от конкурсите:

„Приятели – доброжелатели, всички вие, които написахте прекрасни и дълбоко подкрепящи слова за мен в тези дни на грандиозен скандал около моята кандидатура в СМУ „Любомир Пипков“, благодаря ви от сърце и душа! Не съм очаквала скандала, нито съм го търсила. Никой освен дъщеря ми не знаеше за това кандидатстване. Не е имало споделяне, демонстрации и заявяване на намерение. Беше мое малко и скромно решение да разширя работата си със съвсем начинаещи певци, почти деца – това, което правя от четири-пет години.

Отказвах на любимата Милка Митева, историческия брилянтен директор на училището, която от ден първи на моето завръщане в България не спираше да ме кани, но аз упорито отказвах, струваше ми се, че малките нямат физическа, ментална и емоционална зрялост, за да учат оперно пеене. Исках да преподавам на ниво Консерватория, специализанти, майсторски класове, да консултирам млади колеги. Това, което правя от 12 години.

Преди 4 години започнах да експериментирам с малките и резултатите бяха чудесни. Те са мека и податлива материя, не са травмирани от лутане по педагози и десетки различни мнения.

Видях обявата за конкурс, говорих с Милка, която ме посъветва да се чуя с директора Добрева. Разговаряхме, тя ми изпрати конспект с условията. Попитах я многократно кой ще ме изпитва, не стана ясно. Подготвих документите, за което платих около 80 лв. (още ме е яд) и съвсем мирно и тихо отидох да ги подам. Видях подробностите за изпита, бях готова на всички стъпки, които включват писане на тема по конспект от рода – къде са преходите на видовете гласове, какво е стакато, маркато и легато, първа среща с ученика, опора дихание и стойка… Затварят те в стая за шест часа и пишеш анонимно, ако мистериозната комисия те одобри, минаваш нататък. Следва показен урок с ученик и събеседване с комисията.

Бях готова за всичко това. Видях тогава за пеенето, истински концерт от арии и художествени песни. Попитах дали аз трябва да пея, бе ми обяснено, че категорично да. Аз казах, че си тръгвам. Секретарката изпадна в истерия, че вече е завела документите и какво да правела сега, о, ужас! Директорката я успокои, че има начин да се анулира завеждането, и така приключи нашата среща.

Разбира се, че гневът ме обхвана, разбира се, че не е краят на света за мен. Можех да замълча, но за мен мълчанието е знак на съгласие и съпричастност. Написах текста в личния си профил, без да очаквам това, което последва, истинска революция, планетата се разтресе. Прочетох за себе си отвратителни неща, че съм ужасна певица и учител, че съм пръдла и откачалка, до това, че трябва да дам път на младите, което показва пълно невежество по отношение на материята. Учител по оперно пеене е чест и отговорност, която може да поеме само професионалист с опит и богата история зад гърба си.

Потресена съм от вербалната агресия на хора, на които езикът им пуска отрова за фина материя, която е на светлинни години от компетентността им. Изведнъж българинът стана свиреп защитник на закона и експерт по оперно пеене. Българинът, който не си дупчи билет в транспорта, не спазва законите за движение по пътищата, не си плаща данъците, хвърля боклука си където му падне, заравя фасовете си в пясъка на плажа, изведнъж побесня, че световно признат оперен артист трябва да пее пред комисия за семпло място в средно училище, където е решил, че може би ще бъде полезен. Най-много ми хареса коментарът, който сравни ситуацията с това, все едно да накараш Стефка Костадинова да скочи отново 209 см, за да я вземат за учител по физическо в квартално училище…

Това е.

Уморена и омерзена съм от телефони и причакващи ме камери пред хотела в Правец, където детето ми изнесе блестящ рецитал. Вместо да се отдадем на енергията на изкуството, трябваше да преживеем този фарс на абсурда.

Заявявам, че за мен казусът е приключен.

Не съм жертва, имиджът ми не е нарушен. Не съм жертва, никога не съм се чувствала като такава, дори в най-сложните моменти от живота ми. Нямам лично отношение към Столина Добрева.

Министърът на културата ми позвъни лично, за да се извини за случая от свое име и от името на министерството, което означава, че осъзнава импотентността на закона. Дано го промени.

Все още разсъждавам защо тази малка моя история предизвика грандиозен скандал в държавата. Помислете и вие.

Аз бях дотук. Обещала съм на себе си и на детето си, че никога повече няма да кандидатствам и претендирам за нищо в България.

Бъдете здрави“.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах