Синелибри 2017: кога, къде, какво

12 дни, 31 пълнометражни филми, 150 прожекции в София. Пълна програма на кино-литературния фестивал

Алисия Викандер и Майкъл Фасбендер в „Светлина между два океана”, един от акцентите в програмата. - Синелибри 2017: кога, къде, какво

Алисия Викандер и Майкъл Фасбендер в „Светлина между два океана”, един от акцентите в програмата.

Истинско кино-литературно приключение започва на 11 октомври с началото на третия фестивал „Синелибри“. Той ще предложи 31 пълнометражни филма, в 150 прожекции само в София, в рамките на 12 дни, до 22 октомври.

Откриването ще направи „По действителен случай“ на Роман Полански в зала 1 на НДК. В следващите дни на същото място ще видим и още един филм – „Ана Каренина. Съдбата на Вронски“ (на 14 октомври).

Нетрадиционна локация, зловеща дата и музикална прелюдия ще предложи прожекцията на „Дама Пика“ – филмът на Павел Лунгин ще бъде представен в зала „България“ в петък, 13-и, а непосредствено преди прожекцията ще бъдат изпълнени две арии от операта „Дама Пика” на Чайковски (от солистите Мария Цветкова-Маджарова (сопран) и Росица Павлова-Инджева (мецосопран), заедно със Софийската филхармония).

Тази година за първи път фестивалът има и конкурсна програма, в която влизат общо осем филма. Но освен това ще видим кинокласики, съвременен прочит на класиката, съвременни продукции, документални филми.

Америка за България

Вижте още: ОТКРИВАНЕ С ПОЛАНСКИ, ВЕЧЕРЯ С КОХ, КЕВИН СПЕЙСИ В РЪЖТА

Сред по-интересните заглавия са „Бунтовник в ръжта”, посветен на Селинджър, „Предчувствие за край” (по романа на Джулиан Барнс, спечелил му „Букър”), „Светлина между два океана” с Алисия Викандер и Майкъл Фасбендер, новия филм на Серджо Кастелито – „Фортуната” (донесъл награда на Жасмин Тринка в Кан), прекрасната продукция номинирана за Оскар – „Моят живот като Тиквичка” и много други.

Билетите за всички прожекции вече са в продажба на „Ипей Гоу“ и на касите на съответните киносалони.

Пълна програма на прожекциите в София
(кликнете върху изображението за по-голям размер)

Bookshop 300×250 2

Bookshop 728×90