Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

„Сирано дьо Бержерак“ на Военния театър – културно събитие на 2021 г.

Спектакълът на Стоян Радев спечели годишната класация на „Площад Славейков“

Актьорът Камен Донев в сцена от „Сирано дьо Бержерак“. Снимка: Театър „Българска армия“ - „Сирано дьо Бержерак“ на Военния театър – културно събитие на 2021 г.

Актьорът Камен Донев в сцена от „Сирано дьо Бержерак“. Снимка: Театър „Българска армия“

Спектакъл на Театър „Българска армия“ бе избран за Културно събитие на 2021 г. от читателите на „Площад Славейков“. „Сирано дьо Бержерак“ от Едмон Ростан бе оценен най-високо в годишната класация като най-вълнуващото събитие в българската култура – при това в пореден сезон на ограничения заради коронавируса.

Ковид-19 принуди екипа на спектакъла да отложи премиерата му, но след появата му на сцена заглавието се нареди сред най-търсените в столичния афиш. Събитието не излезе веднага начело в класацията, достъпна за гласуване през ноември и декември 2021-а, но през последния месец зае първото място, което успя да оспори единствено сериалът на БНТ „Порталът“.

И така, на 31 декември в 00:00 ч., когато приключи гласуването, спектакълът спечели победата с 35% от гласовете в Топ 10 на Културните събития на 2021 година. Второто място читателите на „Площад Славейков“ отредиха за „Порталът“ – с 26%, с 8% трета позиция зае Опакованата Триумфална арка на Кристо в Париж от племенника на художника Владимир Явашев.

От създаването на класацията през 2016 г. читателите на „Площад Славейков“ са определяли като културни събития на годината Плаващите кейове на Кристо в Италия, филма „Възвишение“ на режисьора Виктор Божинов, концерта на Кралския Концертгебау оркестър – Амстердам в НДК, спектакъла „Медея“ на актрисата Снежина Петрова и режисьорката Десислава Шпатова и спектакъла „Завръщане у дома“ на режисьора Явор Гърдев в Малък градски театър „Зад канала“. Сега за трета поредна година публиката извежда на върха в класацията театрално събитие – „Сирано дьо Бержерак“ на режисьора Стоян Радев, с участието на актьора Камен Донев в главната роля.

Вижте още: ПРИСМЕХУЛНИКЪТ КАМЕН ДОНЕВ СТАВА РОМАНТИК

За Некултурно събитие на 2021 г. читателите определиха спора „Добчев или Бакалова“ в социалните мрежи, породен от интервюто на режисьора Иван Добчев в „Площад Славейков“ – с 35% от вота.

ИВАН ДОБЧЕВ: НЕ СЪМ ПОДГОТВЯЛ МАРИЯ БАКАЛОВА ЗА „БОРАТ“

Ще припомним, че за да се избегнат манипулации, при гласуването поставихме ограничение – можеше да се посочват до 5 предложения за „Културно събитие на годината“ и 1 за „Некултурно събитие“.

„Площад Славейков“ ще връчи грамотата за „Културно събитие на 2021 г.“ на екипа, създал „Сирано дьо Бержерак“ в Театър „Българска армия“, през януари 2022 г.

Честито!

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg