Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Скривалището на Микеланджело отваря за посетители

Художникът използвал тайната стая през лятото на 1530 г., за да се крие от Медичите

Смята се, че едно от изображенията в подземната стая е автопортрет на Микеланджело. Снимка:  Toscana Film Commission - Скривалището на Микеланджело отваря за посетители

Смята се, че едно от изображенията в подземната стая е автопортрет на Микеланджело. Снимка: Toscana Film Commission

Тайната стая на Микеланджело Буонароти, където художникът се криел от Медичите, ще бъде отворена за посетители векове по-късно през 2020 г. Стените ѝ са изрисувани със скици, датирани от лятото на 1530 г., когато творецът прекарва в нея три месеца, без никой да знае къде е, пише сайтът Wanted in Rome.

Помещението се намира под прочутата базилика „Сан Лоренцо“ във Флоренция и е с размери 2 на 7 метра. Микеланджело, тогава на 55 години, я използва, след като Медичите се завръщат от изгнанието си. Художникът се страхувал, че ще пожелаят смъртта му, тъй като заел страната на противниците им, прогонили ги от града.

Въпреки че самият той попада в изгнание, Микеланджело не губел времето си в малката стая с един-единствен прозорец, в която се влизало през капак на пода на базиликата. Докато пребивавал там, художникът размишлявал върху нови проекти и искал да подобри вече съществуващите, сред тях и скулптурата „Давид“ и някои изображения от Сикстинската капела.

По стените на стаята и днес може да се видят неговите скици на човешко тяло, рисувани с въглен и тебешир. Една от скиците се смята за автопортрет.

Когато Микеланджело решава да прекрати тримесечното си изгнание, Медичите му позволяват да продължи работата си върху монументите на фамилията в „Сан Лоренцо“.

Стаята на Микеланджело е открита чак през 1975 г. Скиците по стените, запазили се повече от четири века, са изключително откритие. През последвалите години само експерти и отделни късметлии били пускани да разгледат малкото подземно скривалище. От 2020 г. достъпът ще бъде за всички туристи.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах