POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Снимка, в която всеки детайл има значение

Официалният портрет на Еманюел Макрон впечатлява с прецизността си – ето какво ни казва

Флагът на Европейския съюз не е до френския, но е равнопоставен на френското знаме. Застанал между двата, Макрон се представя като умерен арбитър между интересите на страната си и наднационалния дневен ред на ЕС.  - Снимка, в която всеки детайл има значение

Флагът на Европейския съюз не е до френския, но е равнопоставен на френското знаме. Застанал между двата, Макрон се представя като умерен арбитър между интересите на страната си и наднационалния дневен ред на ЕС.

Новият френски президент Еманюел Макрон представи официалния си портрет само с две думи в Туитър. Но снимката казва значително повече – тя е своеобразен урок по висш пилотаж в символиката, пишат редица световни медии. Какво всъщност ни казва с композицията си Макрон, най-младият държавен глава на Франция след Наполеон?

Портретът е дело на официалния му фотограф Soazig de la Moissonnière и на него очевидно с изключителна прецизност е планиран всеки детайл – мястото, позата, украшенията. Основното е ясно – Макрон съвсем недвусмислено подчертава центризма си. Всеки друг детайл обаче също е важен, обяснява „Куарц“.

Кликнете върху изображението за по-голям размер

Отвореният прозорец прави портрета на президента едновременно на закрито, и на открито – това се случва за първи път в официалните снимки на френския държавен глава. Изгледът към Елисейския дворец (като градина в английски стил) рязко отличава Макрон от двамата му предшественици – консервативният Никола Саркози позира в библиотеката на официалната резиденция, заобиколен от книги в кожени подвързии, докато „човекът на народа“ Франсоа Оланд бе в градината.

Забележете и височината на дърветата – това, че те рамкират главата на Макрон, говори за застъпничеството му в полза на опазването на околната среда и на Парижкото споразумение за климата.

Флагът на Европейския съюз не е до френския, но му е равнопоставен. Застанал между двата, Макрон се представя като умерен арбитър между интересите на страната си и наднационалния дневен ред на ЕС. Равенството между двете знамена се очаква да възбуди силно евроскептиците, но президентът е уверен в мисията на Общността. Неслучайно и след победата си на изборите той излезе на сцената на фона на „Ода на радостта“ на Бетовен, химна на Европа.

С леките следи от бръчки на челото, най-младият френски президент стои изправен пред камерата, с уверената усмивка на шеф на голяма компания на корицата на списание. Небрежният му изглед се компенсира от начина, по който е хванал масивното бюро – знак за твърдата му ръка по отношение на задъженията. Или намигване към традициите на президентската институция във Франция? (Старинното бюро от времето на Луи XV е преместено от обичайната си позиция пред камината, за да се реализира изгледа към градината.)

Изчистеното и безупречно сако и тънката вратовръзка (запазена марка на Макрон) придават на президента младежки и модерен вид. За разлика от други френски политици, които харчат хиляди за мода, скромният костюм на Макрон е купен най-вероятно от предпочитания му парижки бутик Jonas et Cie.

На ревера си Макрон носи розетка от Ордена на почетния легион – традиционен аксесоар за френските президенти.

Златният часовник – който показва точно 8:20 – е зает от Министерския съвет, залата, в която правителството се събира ежеседмично. Пред „Куарц“ изкуствоведът Даниел Шърман обяснява, че това е забележителен детайл, тъй като часовникът напомня за прочутия, но тежко пресилен портрет на Наполеон. Времето е приемливо, но все пак, по френските стандарти, е рано. А и е известно колко малко спи Макрон.

На бюрото е поставен френският национален символ le coq, галския петел.

Три френски литературни класики лежат на бюрото и изглежда, че Макрон ги е групирал тематично. От страната на европейския флаг са „Червено и черно“ на Стендал, която сатиризира френския обществен ред по време на Реставрацията на Бурбоните, както и Les nourritures terrestres на нобелиста Андре Жид, вдъхновена от пътешествията му в Северна Африка.

От страната на френското знаме са мемоарите на Шарл дьо Гол, създател на настоящата система в страната (Петата република). Във видео, съпътстващо снимката, се вижда, че Макрон търси конкретен пасаж, на който книгата да е отгърната за фотосесията.

На дясната си ръка президентът носи пръстен, подарен му от Бриджит Трюно. На лявата ръка той е с брачна халка. Двата пръстена акцентират и върху симетрията в портрета.

Еманюел Макрон, върл привърженик на технологиите, е оставил два айфона в кадъра. А дали е случайно, че снимката бе публикувана на 29 юни – денят, в който айфон навърши точно 10 години?

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Избрано

Дребни работи

kapatovo.bg