Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Защо няма да съобщим за „сензационното дарение“ на Чоу Юн-Фат

„Новината“ за 700-те милиона се появава като по часовник на всеки две години

Към някои статии с „новината“ за Чоу Юн-Фат в интернет вече се появяват предупреждения „Тази история вероятно е фалшива“. - Защо няма да съобщим за „сензационното дарение“ на Чоу Юн-Фат

Към някои статии с „новината“ за Чоу Юн-Фат в интернет вече се появяват предупреждения „Тази история вероятно е фалшива“.

Китайската кинозвезда и мултимилионер Чоу Юн-Фат живее съвсем скромно със 100 долара на месец и ще дари цялото си състояние от 714 млн. долара за благотворителност, пише сайтът за кино и тв ревюта и новини indiewire.com – не на 1 април, а в средата на октомври тази година.

Два месеца и половина по-късно, в навечерието на Коледа, сингапурският сайт Straitstimes.com, излизащ на английски, съобщава, че сумата, която актьорът щял да дари, е 982 млн. долара, като има и две уточнения. Едното е, че парите ще бъдат дарени след смъртта му, а другото – че Юн-Фат е влязъл за първи път в списъка на най-скъпо платените актьори съвсем наскоро, през 2015-а , когато се е наредил на 24-то място.

На Бъдни вечер хубавата „новина“ е разпространена от сайта на британската телевизия „Скай“, от „Мейл он Лайн“ и от „Гардиън“ със заглавието „Звездата от „Тигър и Дракон“ се отказва от богатството си от 570 млн. лири“. Но още в първото изречение е уточнено, че това ще стане след смъртта му.

В българския интернет пръв още на 25 октомври сензацията съобщава сайтът economic.bg – но тук сумата, която възнамерявал да дари китайският актьор, звучи далеч по-достоверно.

„Чоу Юн-Фат планира да раздаде цялото си богатство от $100 млн.“, пише сайтът, позовавайки се на многобройни публикации в неназовани медии.

„Новината“ в economic.bg

Но в края на декември дарението – не от $100 млн., а от $723 млн. – започва да изскача отвсякъде – dir.bg, glasove.com, marica.bg, ladyzone.bg, topvesti.bg, bukvarche.com, class.bg, inewsbg.com и даже gospodari.com (които може би би трябвало да си самовръчат един Златен скункс по този повод). Някои от тези медии сочат като източник южнокорейски вестник, други – китайско радио, трети – хонконгски уебсайт.

„Новината“ съобщава и радио „Китай“

Любопитна нформация намираме в съобщението на „Ал Джазира“ (с източник южнокорейския вестник) – там не се се споменават никакви конкретни числа и суми, а пише следното: местните медии дават много различни оценки за точната сума на неговото богатство, но се смята, че става дума за стотици милиони долари. Самият Чоу казва, че няма представа на колко се оценява състоянието му (но колко български и световни медии са наясно с това…!).

Но след като по данни на „Форбс“ световни кинозвезди като Леонардо ди Каприо, Робърт Дауни Джуниър, Адам Сандлър, Том Ханкс, Клинт Истууд, Джеки Чан и Силвестър Сталоун имат между 200 и 400 млн. долара, двойно по-голямото богатството Юн-Фат изглежда обяснимо само с някакъв суперджакпот в лотарията, за който нищо не се е чуло. Вярно, че китайският кинопазар е огромен, но проверка в сайта на „Форбс“ сочи, че богатството на Чоу Юн-Фат е приблизително 100 млн. долара (но в Уикипедия е посочена друга сумата – 715 млн. долара).

За сравнение, според „Форбс“, Джаки Чан, който е гигантска звезда в Азия и също има и световни блокбъстъри, разполага с около $350 млн. Той също е обещал да дари сериозни суми след смъртта си, при това е ясно и къде: за фондацията на Бил и Мелинда Гейтс. Но прави дарения и още докато е жив.

Всеки, който продължи да търси, може да стигне и до медия, където под заглавието „Чоу Юн-Фат стана най-скъпо платения актьор за 2018 г.“ има предупреждение: „Тази новина вероятно е фалшива“. Може би защото в сайта „People With Money“ се публикуват и истории като „Чоу Юн-Фат ще е следващият Джеймс Бонд“, „Чоу Юн-Фат тайно женен?“ и „Чоу Юн-Фат крие, че е гей?“.

Ако продължи да търси упорито, човек може да стигне и до gbtimes.com който съобщава, че актьорът ще дари всичките си пари пак по Коледа, на 23 декември 2016-а. А сайтът asiaone.com е публикувал, че Чоу Юн-Фат ще дари не 100 и не 700 милиона, ами точно 164 млн. долара, още на 2 февруари 2014 г. Изглежда някакъв вирус, маскиран като прочут китайски актьор-щедър дарител в бъдеще време – обикаля и заразява новинарските сайтове поне от близо пет години.

Всичко това е много съмнително, но все пак може би има вероятност и да е вярно: но само в случай, че Чоу Юн-Фат от пет години насам обещава при гостуванията си в различни медии как след смъртта си ще дари цялото си състояние за благотворителност – и всеки път съобщава различни суми, вариращи от $100 млн. до почти 1 милиард.

Да оставим настрани, че не е ясно за каква сума става дума. Дали изобщо ще дарява, също е трудно да се каже. Всъщност, сега е лесно, но кой може да знае на какъв акъл ще е 63-годишният днес Чоу Юн-Фат след 20 години и с колко пари ще разполага тогава? Има още нещо съмнително – със 100 долара в Хонконг е много трудно да се живее. Само за ядене по веднъж на ден в заведение за бързо хранене ще отидат 150 долара. Сто долара няма да му стигнат и да си плати новата сметка на старата „Нокиа“.

В крайна сметка струва ли си да се публикува нещо, което може и да звучи като добра новина, но засега не е нищо повече от добро намерение? Единственият от важните в една информация въпроси, на който имаме верен отговор, е кой: Чоу Юн-Фат. Но нямаме никаква представа кога, колко, с каква цел и какво – тоест дали изобщо ще има дарение.

Е, то остана ли нещо за публикуване?

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg