VivaPay

Този текст е публикуван преди повече от 9 месеца

Софиянецът ходи на театър пет пъти годишно, сочи проучване

За новите спектакли зрителите научават от приятели, защото не намират достатъчно информация в медиите

Основният критерий за зрителя при избора на спектакъл е актьорският състав и творческият екип. Снимка: Фондация „Арт Проджектс“ - Софиянецът ходи на театър пет пъти годишно, сочи проучване

Основният критерий за зрителя при избора на спектакъл е актьорският състав и творческият екип. Снимка: Фондация „Арт Проджектс“

Пет пъти годишно ходи на театър в София средният български зрител, сочи ново проучване. Изследвана е аудиторията на четири столични арт институции – Народният театър, Софийската опера и балет, Сатиричния театър и Театър „Азарян”. В продължение на два месеца (април и май) тази година, над 1000 души са интервюирани лице в лице за честотата и мотивите за посещение, средствата, от които научават за събитията, оценката им за конкретния театър и театралното изкуство като цяло.

В резултат се налага изводът, че основната публика в театрите е между 25- и 34-годишни зрители. 29% от анкетираните посочват като основен мотив за посещение „интелектуалната среща с изкуството“. Според Фондация „Арт Проджектс“ (едни от организаторите на Нощ на театрите), координатори на изследването, това говори за добрия имидж на театралното изкуство в България, което се е позиционирало като одухотворено и висококачествено и като такова успява да предизвиква интелектуално зрителите и да ги стимулира да ходят по-често на театър.

Основен критерий при избора на спектакъл е актьорският състав и творческият екип. Впечатление прави, че цената на билета е на последно място в критериите за избор на постановка. В Топ 5 на най-посещаваните жанрове през последните три години са класическа пиеса, съвременна пиеса, оперно/балетно представление, мюзикъл и комедия.

Най-често театралната публика разбира за даден спектакъл от приятели, влияние оказва и сайтът на театъра. Голяма част от респондентите казват, че биха ходили по-често на театър, ако има повече реклама и достатъчно ясна информация за предстоящи театрални събития както в медиите, така и в социалните мрежи.

Америка за България

Това е първото подобно социологическо проучване за България. Следващата му цел – да сравни 5 театрални пазара в 5 европейски столици (Виена, София, Хелзинки, Загреб, Прага) – ще се проведе през октомври-ноември тази година, като този етап ще бъде фокусиран върху публиката в Нощта на театрите.

Проектът се реализира от британската агенция „The Audience”, специализирана в културния сектор организация, която ежегодно провежда изследвания на зрителите на Кралския национален театър, Кралския оперен театър, Британския музей, арт център „Барбикан“ и Лондонската библиотека.

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg