Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Спират „Отнесени от вихъра“ заради „расова безчувственост“

В Мемфис отменят прожекции на класиката по романа на Маргарет Мичъл

Актрисите Вивиан Лий и Хати Макданиел в кадър от „Отнесени от вихъра“ - Спират „Отнесени от вихъра“ заради „расова безчувственост“

Актрисите Вивиан Лий и Хати Макданиел в кадър от „Отнесени от вихъра“

Прочутото кино „Орфиъм“ в Мемфис, Тенеси, отмени прожекция на „Отнесени от вихъра“, след като бордът на директорите определи класиката от 1939-а, като „лишена от чувствителност“. Филмът на режисьора Виктор Флеминг отпадна от лятната програма на киното за следващата година след поредица коментари на зрители, гледали го по-рано този месец.

Базиран на книгата на Маргарет Мичъл „Отнесени от вихъра“, сюжетът се фокусира върху живота в една южняшка плантация по време на Гражданската война и периода на Реконструкцията. През годините филмът неведнъж е бил критикуван заради изразени симпатии към Конфедерацията и изобразяване на расови стереотипи.

„Изборът на заглавия за нашата класическа лятна поредица обикновено се прави през пролетта, но в „Орфиъм“ взехме решението да не показваме догодина „Отнесени от вихъра“ по-рано, в отговор на проучването на покровителите ни”, се съобщава в официално изявления от „Театрална група Орфиъм“, получено в „Ентъртейнмънт Уийкли“.

Прочутото кино „Орфиъм“ в Мемфис

„Орфиъм“ държи на обратната връзка по отношение на програмирането и за нас мнението на членовете в нашата общност е важно. След последната прожекция на „Отнесени от вихъра“ на 11 август получихме многобройни коментари и се запознахме с всички тях – пише в изявлението. – Като организация, чиято декларирана мисия е „да забавлява, образова и просветлява общността, на която служи“, „Орфиъм“ не може да показва филм, който е безчувствен към голяма част от местното население.“

Коментарите на Фейсбек страницата на събитието (прожекцията на 11 август) са противоречиви – някои негодуват от показването на филма, докато други смятат, че прожекцията би имала образователна роля и от филма „децата и внуците ни биха могли да научат всичко нередно за робството”.

„Отнесени от вихъра“ печели осем награди „Оскар“, включително за най-добър филм, режисьор и поддържаща актриса за Хати Макданиел, която става първата афроамериканка носител на на наградата на Академията. Но образа на Мами, героинята на Макданиел, е смятана за спорен архетип при представянето на цветнокожите жени в киното.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС