Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Статуята на Суетата от ул. „Братя Миладинови” (снимки)

Зад Статуята на Свободата в Ню Йорк се виждат небостъргачи, а зад Статуята на Суетата - типичен изглед от стара София. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков - Статуята на Суетата от ул. „Братя Миладинови” (снимки)

Зад Статуята на Свободата в Ню Йорк се виждат небостъргачи, а зад Статуята на Суетата - типичен изглед от стара София. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

В Америка си имат Статуя на Свободата, огромен неокласически паметник, който се издига в пристанището на Ню Йорк на остров Либерти. Сигурно не всички знаят, но София си има почти същата, с някои дребни разлики, Статуя на Суетата – малък, елегантен паметник на съвременното изкуство, който се издига край един столичен паркинг във вътрешен двор на ул. „Братя Миладинови”.

Американската статуя е облечена с тога и държи в едната си ръка факел (Свободата просветлява света), в другата – книга, на която е изписана датата на подписването на американската Декларация за независимост.

Софийската статуя също е с тога, „ушита” от хиляди опаковки на най-разнообразни стоки, и държи в едната си ръка мобилен телефон (с който си прави селфи), а в другата – книга, вероятно каталог, на която пише „Black Friday“.

Американската статуя е открита през 1886 г. и бележи 100-годишнината от независимостта на САЩ. Проектирана е от скулптора Фредерик Огюст Бартолди и е подарена на Америка от Франция.

Българската статуя е открита съвсем скоро, преди по-малко от месец и бележи 100-годишнината от 1919 г., когато са се случили най-различни неща*. Подарък е на София от фондация „Тротоара” – независима организация, която цели създаването на подходящи условия за творчество и изява на младите хора. Неин автор е Любомир Мишонов, тя е неговата дипломна работа в Художествената академия. Изработена е изцяло от бокулци, събирани от кофите, смесени със смола. Името ѝ е малко по-различно от онова, което ѝ дадохме – „Statue Of The Great Consumption“ (Статуя на Великото потребление). Идеята на автора ѝ е да покаже как консуматорщината ни превзема и да насочи вниманието към нуждата от рециклиране на отпадъците.

Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков


* През 1919 г. Салвадор Дали прави първата си изложба, Мусолини създава фашисткото движение, завършва Първата световна война, Афганистан става независим, в САЩ е създадена е Американската комунистическа партия и е забранен алкохолът, а България подписва Ньойския договор.

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах