VivaPay

Този текст е публикуван преди повече от 9 месеца

Статуята на Суетата от ул. „Братя Миладинови” (снимки)

Зад Статуята на Свободата в Ню Йорк се виждат небостъргачи, а зад Статуята на Суетата - типичен изглед от стара София. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков - Статуята на Суетата от ул. „Братя Миладинови” (снимки)

Зад Статуята на Свободата в Ню Йорк се виждат небостъргачи, а зад Статуята на Суетата - типичен изглед от стара София. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

В Америка си имат Статуя на Свободата, огромен неокласически паметник, който се издига в пристанището на Ню Йорк на остров Либерти. Сигурно не всички знаят, но София си има почти същата, с някои дребни разлики, Статуя на Суетата – малък, елегантен паметник на съвременното изкуство, който се издига край един столичен паркинг във вътрешен двор на ул. „Братя Миладинови”.

Американската статуя е облечена с тога и държи в едната си ръка факел (Свободата просветлява света), в другата – книга, на която е изписана датата на подписването на американската Декларация за независимост.

Софийската статуя също е с тога, „ушита” от хиляди опаковки на най-разнообразни стоки, и държи в едната си ръка мобилен телефон (с който си прави селфи), а в другата – книга, вероятно каталог, на която пише „Black Friday“.

Американската статуя е открита през 1886 г. и бележи 100-годишнината от независимостта на САЩ. Проектирана е от скулптора Фредерик Огюст Бартолди и е подарена на Америка от Франция.

Америка за България

Българската статуя е открита съвсем скоро, преди по-малко от месец и бележи 100-годишнината от 1919 г., когато са се случили най-различни неща*. Подарък е на София от фондация „Тротоара” – независима организация, която цели създаването на подходящи условия за творчество и изява на младите хора. Неин автор е Любомир Мишонов, тя е неговата дипломна работа в Художествената академия. Изработена е изцяло от бокулци, събирани от кофите, смесени със смола. Името ѝ е малко по-различно от онова, което ѝ дадохме – „Statue Of The Great Consumption“ (Статуя на Великото потребление). Идеята на автора ѝ е да покаже как консуматорщината ни превзема и да насочи вниманието към нуждата от рециклиране на отпадъците.

Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков


* През 1919 г. Салвадор Дали прави първата си изложба, Мусолини създава фашисткото движение, завършва Първата световна война, Афганистан става независим, в САЩ е създадена е Американската комунистическа партия и е забранен алкохолът, а България подписва Ньойския договор.

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg