Софийска филхармония МЕГАБОРД

Стефан Цанев: Георги Господинов ще има нужда от сили да издържи неприятните български неща

Писателят и драматург поздрави колегата си със спечелването на наградата „Букър“

„Имаме много талантливи писатели, но те са повече с регионално значение. Имаме погрешна философия за нещата - смятаме, че ако си национален писател, ще бъдеш и световен писател, а е обратното“, каза Стефан Цанев в пряко включване в „На кафе“ по Нова. Снимка: Стопкадър - Стефан Цанев: Георги Господинов ще има нужда от сили да издържи неприятните български неща

„Имаме много талантливи писатели, но те са повече с регионално значение. Имаме погрешна философия за нещата - смятаме, че ако си национален писател, ще бъдеш и световен писател, а е обратното“, каза Стефан Цанев в пряко включване в „На кафе“ по Нова. Снимка: Стопкадър

Искам да поздравя Георги Господинов с неговия изключителен успех и му пожелавам да е здрав и да издържи, защото, печелейки слава, печели още завист и омраза.“ Това каза в ефира на Нова телевизия писателят Стефан Цанев, който поздрави Господинов със спечелването на наградата „Международен Букър“.

Ще му трябват много сили да издържи тези неприятни български неща“, каза Цанев. Той пожела на колегата си да е здрав и жив и да работи повече: „Защото има запас от енергия и идеи и трябва да ги покаже, докато е в силата си“.

Вижте още: ГЕОРГИ ГОСПОДИНОВ СПЕЧЕЛИ „БУКЪР“

Според Стефан Цанев наградата за Георги Господинов ще бъде по-полезна за България, отколкото „всички политически гюрултии“, защото тя ще обърне погледа на света към българския народ и съдбата ни като нация.

„Успехът на Георги Господинов се дължи и на това, че той работи в чужбина“, заяви Стефан Цанев, чиито пиеси се играят в Турция, след като са били пренебрегнати от български театри.

„Имаме много талантливи писатели, но те са повече с регионално значение. Имаме погрешна философия за нещата – смятаме, че ако си национален писател, ще бъдеш и световен писател, а е обратното“, добави той.

Според Цанев световните проблеми са проблеми на всеки народ, а националните си остават затворени. Цанев обясни успеха на големите литератури с факта, че техните национални проблеми са проблеми на човечеството – САЩ, Русия, Франция…

Георги Господинов намери точния начин на писане – той пише за големите проблеми, за Европа и за света“, добави Стефан Цанев.

Той предложи освен това да обявим 24 май за национален празник, защото „това ще ни направи единствената държава, чийто национален празник не е свързан с политически събития, а с култура”.

ВАКЛУШ 1

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах