Зала България / 17 септември – 6 октомври 1

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Стивън Кинг под прицел, че избрал качеството пред разнообразието на оскарите

Писателят е гласувал за най-добър филм, оригинален и адаптиран сценарий

„Никога не мисля за разнообразието по въпросите с изкуството. Само за качеството. Струва ми се, че да действаш другояче, би било погрешно“, написа Стивън Кинг в Туитър. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Стивън Кинг под прицел, че избрал качеството пред разнообразието на оскарите

„Никога не мисля за разнообразието по въпросите с изкуството. Само за качеството. Струва ми се, че да действаш другояче, би било погрешно“, написа Стивън Кинг в Туитър. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Оскарите си навлякоха критика за поредна година, тъй като в номинациите има само един цветнокож актьор, а сред номинираните режисьори няма жени, пише „Гардиън“.

Честито на тези мъже“, закачливо подметна водещата на обявяването Иса Рей, изчитайки списъка с номинирани режисьори на 13 януари.

Стивън Кинг зае различна позиция. Като член на Американската филмова академия той има право да гласува в три категории – най-добър филм, адаптиран и оригинален сценарий. На 14 януари публикува мнението си в Туитър и критиката към Академията се насочи към него.

Никога не мисля за разнообразието по въпросите с изкуството. Само за качеството. Струва ми се, че да действаш другояче би било погрешно“, написа писателят в социалната мрежа.

Водещи имена в Холивуд обаче не харесаха това и изразиха мнения в дебата под поста, изтъквайки аргумента, че според Кинг качеството и разнообразието са взаимно изключващи се. Режисьорката Ейва Дюверней определи коментара на писателя за „толкова назадничав и невеж, че те кара да искаш да се върнеш обратно в леглото“. Писателката Роксан Гей твърди, че е много разочарована от вярата на Кинг в „качеството само на една демографска група“.

По-късно Кинг се опита да уточни изказването си и написа, че вярва в идеята да дадеш на хората еднакъв шанс:

Не може да печелиш награди, ако си отлъчен от играта“.

Някои обаче останаха разочаровани и след този коментар. Британи Пакет, съветничка на Барак Обама, обърна внимание, че начинът, по който се измерва качеството, продължава да е един и същ, тъй като единствено белите хора решават. Според нея, идеите не се смятат за истински добри, освен ако не са представени от правилния „тип“ човек.

Вижте още: ПЪЛЕН СПИСЪК НА НОМИНАЦИИТЕ ЗА „ОСКАР 2020“

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС