POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Столичната библиотека откри „Украински книжен рафт“

Съвременна и класическа литература на украински, дарение по проект на Олена Зеленска

Зам.-кметът Мирослав Боршош на откриването на „Украински книжен рафт“. Снимка: Дирекция „Култура“, Столична община - Столичната библиотека откри „Украински книжен рафт“

Зам.-кметът Мирослав Боршош на откриването на „Украински книжен рафт“. Снимка: Дирекция „Култура“, Столична община

Кът с книги на украински език отвори Столичната библиотека. „Украински книжен рафт“ разполага със 123 нови и луксозни книги, дарение от Украйна по проект под патронажа на първата дама Олена Зеленска.

„Докато се приберат във възстановената си родина, украинските деца са и наши деца – коментира зам.-кметът на София Мирослав Боршош. – В Столичната библиотека открихме кът с украински книги. Парченца от дома на майчиния им език.

В колекцията, която ще бъде допълвана периодично, могат да се намерят атрактивни издания за деца и възрастни от украински класици и известни съвременни автори. Украинските семейства и техните деца, пребиваващи в страната ни, ще могат да ползват свободно книгите, осъществявайки връзка с родната култура и език. С Книжния кът на Украйна ще се продължи тенденцията за откриване пред българската публика на творческите постижения на украинската литература и култура, както и ще се даде възможност за реализиране на интересни съвместни инициативи в новото библиотечно пространство, отбеляза директорът на Столична библиотека Юлия Цинзова.

Новото кътче в Столичната библиотека бе открито от Н. Пр. посланика на Украйна в България Виталий Москаленко. На събитието присъстваха зам.-кметът на Столична община Мирослав Боршош и директорът на дирекция „Култура“ към СО Биляна Генова. Посланик Виталий Москаленко връчи на г-жа Цинзова благодарствена грамота за принос в културното сътрудничество и реализацията на общи проекти в Столична библиотека в подкрепа на украинските граждани, живеещи в София. Откриването завърши с музикални изпълнения на деца от Украйна, които изпяха български и украински народни песни.

С дарението Столичната библиотека става 21-та световна локация, в която се открива „Украински книжен рафт“. Това е инициатива на Министерството на външните работи на Украйна, Министерството на културата и информационната политика на Украйна, Украинския институт на книгата и Благотворителния фонд „Киевско училище по икономика“, която се провежда под патронажа на първата дама на Украйна Олена Зеленска. Подобни „книжни рафтове“ вече има в Австрия, Турция, Литва, Словакия, Швеция, Чехия, Франция, Холандия, Гърция, Латвия, Финландия, Йордания, Хърватия, Ливан, Япония, Белгия, Албания, Швейцария, Южна Корея и Полша.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg