Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Отзад науката е слънце

Башар Рахал търси журналисти за Студентска телевизия със сексистки клип (видео)

Дори да е опит за ирония, тя не се е получила. Снимка: Стопкадър - Отзад науката е слънце

Дори да е опит за ирония, тя не се е получила. Снимка: Стопкадър

Горкият Башар Рахал. Тъкмо го назначиха за шеф, и се оказа, че светът се е променил. Да си началник вече не означава да упражняваш паралелна власт над персонала. Задникът на секретарката може и да е хубав, но е забранен за гледане, пипане и употреба. Сигурно скоро ще открие, че и банкетите вече се плащат от джоба, а не от бюджета на предприятието.

Както отдавна е известно, когато целият свят върви напред, ние се движим с около 45 градуса (или години) отклонение. #MeToo у нас се възприема само като отглас на някаква далечна вълна. Само преди 2-3 години чест гост в национален ефир беше #Митьо Пищова, на когото с удоволствие разрешаваха да говори за джакузита, манекенки и прочие сексуален харасмънт без грам съмнение, че му се полага. Пак преди немного на брой години Ники Кънчев откровено се вторачи в гърдите на Памела Андерсън в национален ефир и, ако беше водещ в САЩ, днес щеше да ближе рани като някой Кевин Спейси в ъгъла. Та какво му е на Башар Рахал в този контекст? Съвсем си е ок да оглеждаш похотливо руса красавица, така правим ние тук, в държавата на най-потентните в света мъже.

Дори да е опит за ирония, тя не се е получила. Добре е да си дадем сметка, че цялата тази гнусотия с рекламния клип е свързана със студентска телевизия и се случва на фона на сградата на Ректората на СУ, пред статуите на Евлоги и Христо Георгиеви. Но и за това си има традиции. Една от популярните „смешки“ в СУ преди години беше, че каменните фигури щели да се изправят, когато покрай тях мине девствена първокурсничка. Още си стоят седнали, явно от уважение към половата мощ на българската младеж.

Да огледаш задника на хубава жена не е грях в очите на 90% от мъжката популация в България. Същите тези 90% ще се смутят и ядосат дори, ако същата тази хубава жена със същия поглед – леко снизходителен и малко презрителен – се взре в „пакета“ им настойчиво. Което е позволено на мъжа, не е дадено на жената – такова е „божието предопределение“. В Библията било писано мъжът да е похотлив, а жената свенлива. Още пещерните хора ни завещали мъжът да сее семе, жената да го износва мълчаливо, а после мъжът да осеменява следващата. Световен ред, така се полага, кой ще рита срещу инстинктите, Башар Рахал ли?

Краткото название на това клипче трябва да бъде „Стани известен със задника си“, но се чудя какво ще правят с момчетата, които ще се явят на кастинг. Ще позволи ли мъжкарят-директор дамите от екипа да огледат хищно задните части на кандидатите? Ще очаква ли да му носят сметанка?

Жлъчна съм, знам. Яд ме е на момичето, съгласило се да се снима в този позорен клип. Чудя се какво е научило за живота, та се е съгласило да изиграе тази унизителна роля? Какво ли си е мислело, когато се е гримирало и обличало за 10-те си секунди слава? Наясно ли е, че вече е известна с хубавия си бюст и възбуждащия шефовете задник, а не с това, за което учи? Цвети е тъжна фигура, въпреки усмивката си, и е от виновните жертви – позволила е да бъде използвана по срамен начин. Надявам се, когато #MeToo най-после се добере до България, Цвети да не обвини Башар Рахал в издевателство. Защото тя е съучастник не просто в собственото си унижение, но и в това над стотици и хиляди млади момичета, нейни връстници и колежки.

В крайна сметка след този клип много млади хора ще отидат на кастингите. Поне е честно – момичетата ще са наясно, че никой няма да ги подбира според професионалните качества. Само призовавам младите жени, които ще потърсят реализация в тази телевизия – спретнете един флашмоб на шефовете, които ще ви изпитват. Носете на кастинга кафета и сметанки. Сложете ги пред комисиите – да им загорчи от разбирането, че живеят в миналото, да осъзнаят колко са жалки.

Накрая огледайте задника на Башар Рахал – снизходително, презрително и без да ви пука. И му обърнете гръб.

Colibri april 2017

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg