Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Столична библиотека празнува с колекцията на Симеон Радев

Ново музейно пространство с над 2 хил. тома и личните вещи на автора на „Строителите на съвременна България“

Новата експозиция в Столична библиотека с наследството на Симеон Радев - Столична библиотека празнува с колекцията на Симеон Радев

Новата експозиция в Столична библиотека с наследството на Симеон Радев

Присъединяването на личната колекция на Симеон Радев към архивите на Столичната библиотека ще отбележи 94-годишнината на институцията. Библиотеката на София посреща рождения си ден с откриване на новото музейно пространство в сградата си на площад „Славейков“, нова коуъркинг зона за учене и работа, поетично-музикално пладне „Есенни съзвучия на площада“ и Ден на отворените врати.

Откриването на залата, посветена на Симеон Радев, ще бъде на 24 октомври от 11 ч. Дарението от Държавна агенция „Архиви“ представлява колекция от 2252 тома книги и периодика на български, руски, английски, френски, немски, сръбски, италиански и румънски езици, от които 75 издания от XIX век, а останалите са от началото до средата на XX век. Ще бъдат изложени издания с автографи на Кирил Христов, Атанас Далчев, Андрей Протич, Михаил Арнаудов, Коста Църнушанов и др., първи издания на Димитър Шишманов, Кирил Христов, Константин Величков, Николай Райнов, Теодор Траянов, Пенчо Славейков, Дора Габе. Интерес представляват ценни библиофилски издания като събрани съчинения на Молиер 1849/1850 г., поетични книги на Ламартин 1858/1860г., „Цариградски сонети“ на Константин Величков от 1899 г., речник на българския език на Найден Геров от 1895 г.

Специално място в експозицията ще бъде отделено за личните вещи на Симеон Радев и неговата съпруга – известната художничка Бистра Винарова, както и автентични старинни семейни предмети и мебели – работно бюро, холна маса с кресла, скрин, настолна лампа, куфари, с които е пътувал в чужбина като дипломат и др. оригинални вещи.

Вижте още: КОЛЕКЦИЯТА НА СИМЕОН РАДЕВ ОТ НАД 2 ХИЛ. КНИГИ ДАРЕНА НА СТОЛИЧНАТА БИБЛИОТЕКА

Залата, посветена на Симеон Радев, заедно с експозицията на Константин Стоилов, ще бъде част от бъдещия Литературен музеен комплекс „Бележити българи“, в който ще се представят личните библиотеки на Кирил Христов, Пенка Шишманова, Петко Тихолов, Васил Пундев и други видни интелектуалци, чиито библиотечни колекции са дарени на Столична библиотека.

Малко по-късно, в 11,45 ч. ще се състои откриването на ново споделено пространство за усвоявания на иновативни знания и умения за младите хора от 14-28 год. Към обновените зали за четене и дигиталната тийн лаборатория днес се прибавя модерна коуъркинг зона за учене, индивидуална и съвместна работа и общуване. Тя предлага на читателите комфортен ергономичен дизайн на индивидуалните работни кътове, които лесно се трансформират в по-големи конфигурации, високоскоростен интернет, свободен и безплатен достъп до всички книжни и информационни ресурси на библиотеката, консултантска и техническа помощ, ползване на лаптоп/компютър, кътчета за почивка.

Кулминацията ще бъде в 14 ч. с поетично-музикалното събитие „Есенни съзвучия на площада“, мястото е площад „Славейков“. В програмата участват писателите Георги Господинов, Владимир Зарев, Калин Терзийски, Мирела Иванова, Йордан Ефтимов, Амелия Личева, Анжела Димчева, Роман Кисьов, Аксиния Михайлова, Иван Христов, Димитър Кенаров. Ще звучи музика от саксофониста Иван Бороджиев и дуета Ели Раданова (вокал) – Венци Дреников (клавишни).

Столичната библиотека разполага с фонд от 1 милион и 200 хил. книги, 5 филиала, модерен детски център, дигитална тийн лаборатория и близо 79 хил. читатели. Институцията поддържа най-богатия документално-информационен архив за историята на София, електронен каталог с 250 хил. тома книги, български и чужди цифрови ресурси, Wi-Fi зони, образователни и информационни услуги. Само за една година Библиотеката на София отчита 16 хил. нови читатели, 490 хил. заети книги, 19 хил. нови заглавия на издания и 500 хил. посещения.

В Деня на отворените врати всеки желаещ ще може да получи безплатна едногодишна читателска карта.

Музейната експозиция с наследството на Симеон Радев е част от проекта „Познатият непознат Симеон Радев“ на Национален фонд „Култура“ към Министерство на културата, спечелен от Столична библиотека, на обща стойност 70 хил. 300 лв.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg