Този текст е публикуван преди повече от 6 месеца

Студенти даряват стипендии за заплати на преподавателите в Академията

Преподаватели си плащат, за да преподават във филиала на НХА в Бургас

През 2018 г. в Националната художествена академия са били неправомерно изхарчени парите за студентските стипендии. До днес тези пари не са разплатени. Снимка: Площад Славейков - Студенти даряват стипендии за заплати на преподавателите в Академията

През 2018 г. в Националната художествена академия са били неправомерно изхарчени парите за студентските стипендии. До днес тези пари не са разплатени. Снимка: Площад Славейков

Финнасовата криза в Националната художествена академия, която стана причина за протести на преподаватели и студенти и доведе до оставката на ректора проф. Николай Драчев, провокира на бял свят да излязат дълго премълчавани абсурдни ситуации в Академията.

Професор Виктор Паунов, преподавател, член на Академичния съвет на НХА и бивш зам.-ректор, разказа пред „Площад Славейков“ за някои от реалностите, с които са се сблъсквали във висшето художествено училище.

Паунов смята ситуацията с липсите на финанси на пръв поглед за необяснима. Според достъпната за всички документация, НХА се е движила изцяло в рамките на бюджета. Няма видими причини за липсите. (Липсващата сума не е уточнена. В НХА се говори за недостиг от 300 хил. до 2 млн. лв. – бел. ред.) Всички плащания на Академията минават през централизираната система на Министерство на финансите, а в данните от тази система всичко е по правилата. Това гарантира по принцип пълна прозрачност при разходването на средства. Бюджетните приходи се разпределят в четири пера – издръжка на НХА, студентски стипендии, художествено-творческа дейност и капиталови разходи. Законът забранява смесването на средствата по отделните пера. Допълнителните приходи от такси, наеми и други извън държавния бюджет, са немалка сума, но тя не е ключова за оцеляването на НХА и не е определяща за заплатите на преподавателите.

Преди заседанието на Контролната комисия към Академичния съвет във вторник не може да се каже нищо, заяви членът на Контролната комисия доц. Робърт Цанев. Тогава ще бъдат разгледани документите и комисията ще излезе със становище.

Америка за България

Все пак парадоксите са налице и не са от последните месеци.

През 2018 г. неправомерно са били изхарчени парите за студентските стипендии, припомня проф. Паунов. Одит от Министерството на образованието е потвърдил нецелесъобразното им изразходване, а и досега тези пари не са разплатени. Предстои да бъдат санкционирани служителите, които са го допуснали. Това, разбира се, не е достатъчно за решаване на проблема – стипендиите трябва да бъдат платени на студентите, макар и със закъснение. Сега обаче, когато възникна финансовият колапс, студентите са предложили старите неразплатени стипендии да бъдат пренасочени към фонд „Работна заплата“, за да има пари за преподавателите, каза проф. Паунов.

Правени са намеци от страна на старото ръководство на НХА, че средствата потъват в новия филиал на Академията в Бургас, който работи от 2 години. Проф. Виктор Паунов и негови колеги преподават и там, освен в София. По думите му, в твърдението, че филиалът източва средствата, не може да има истина. НХА получава бюджет от министерството и за студентите във филиала, който би трябвало да е достатъчен за издръжката му. Но преподавателите в Бургас работят без заплати от юли, когато са изтекли договорите им. Трябвало е да бъдат подновени през септември, но това не се е случило. Все пак, за да не затвори филиалът, открит с огромен ентусиазъм, и да не бъдат измамени студентите, които учат там, всички преподаватели продължават работа, без да им се плаща. Тези, които пътуват редовно от София до Бургас, за да водят занятия, дори сами заплащат пътните си разходи и спането.

Проф. Паунов подчерта, че проблемите на НХА според него не са въпрос на злонамереност от страна на ръководството. По-скоро става дума за липса на мениджърски умения. Не е ясно защо счетоводството на Академията не е сигнализирало при първите данни за преразход. Все още предстои да се уточняват много неща. Преподаватели говорят за редица още административни нарушения във вуза. Рано е да се каже дали прокуратурата ще има работа в НХА, но такава вероятност все пак съществува.

Вижте още: РЕКТОРЪТ НА ХУДОЖЕСТВЕНАТА АКАДЕМИЯ ПОДАДЕ ОСТАВКА

НЯМА НОВ РЕКТОР В НАЦИОНАЛНАТА ХУДОЖЕСТВЕТА АКАДЕМИЯ

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3