Летен сезон

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Талантът му не се нуждае от етикети

Ивайло Василев ще дебютира като солист на Софийската филхармония в концерт, дирижиран от Саша Гьотцел

Концерт на Ивайло Василев в Санкт Петербург - Талантът му не се нуждае от етикети

Концерт на Ивайло Василев в Санкт Петербург

11-годишен ще открие новия сезон на Софийската филхармония тази есен. На 12 септември пианистът Ивайло Василев ще дебютира като солист на националния симфоничен оркестър. Концертът „Детето чудо и Титанът“ ще бъде дирижиран от новия главен гост-диригент на Филхармонията – австриеца Саша Гьотцел. 

За Ивайло напоследък често излизат публикации, в които му поставят етикетите „детето чудо“ и „Малкия Моцарт“. От тях вероятно има полза – може би ще привлекат вниманието и на по-непретенциозната публика. Мнозина музиканти обаче смятат, че подобни определения са напълно излишни – когато го чуят, и обикновените зрители са наясно, че Ивайло Василев притежава смайващ талант.

На 12 септември малкият пианист ще изпълни Концерт за пиано № 9 от Моцарт в зала „България“. Затова лятната ваканция за него не е напълно безгрижна – за да се подготви, момчето трябва да свири часове наред всеки ден. Но според близките му, винаги му остава време да порита футбол с приятели. Подобни игри не винаги минават безоблачно – в началото на август Ивайло е на лятна академия в Италия, където при игра с децата си наранява пръста на едната ръка, разказа пред „Площад Славейков“ проф. Борислава Танева. За щастие, контузията не е сериозна и концертът през септември остава в афиша. Нещо повече: тази неделя, 25 август, предстои първият самостоятелен концерт на Ивайло – на Моцартовите празници в Правец. Така че продължава с репетициите.

Вижте още: РЕКВИЕМЪТ НА МОЦАРТ В ПАМЕТ НА ХРИСТИНА АНГЕЛАКОВА В ПРАВЕЦ

Името на невръстния пианист отново влезе в медиите около 24 май тази година, когато министърът на културата Боил Банев му връчи грамота „Златен век“, а момчето развесели всички присъстващи, заявявайки благодарността си към учителите си, Министерството на културата и… към министър-председателя.

Влечението си към музиката Ивайло проявява още на 4 години, когато за първи път вижда пианото-играчка на съседското дете. Родителите му нямат нищо общо с музиката, но забелязват таланта на малкия и когато е на 5 г. го завеждат на уроци при Зорница Галева.

В момента Ивайло е ученик в столичното музикално училище в класа на Емилия Канева. През учебните 2017/2018 и 2018/2019 г. детето работи с Людмил Ангелов в Нов български университет, а през учебната 2018/2019 има уроци и с Василий Илисавский, както и с белгийския пианист Филип Раскин.

Участвал е в майсторски класове и с пианистите Лилия Бояджиева, Аглика Генова и Любен Димитров, Атанас Куртев, Катя Попова-Зидрон (Полша), Дмитрий Башкиров (Русия/Испания), Винченцо Балзани (Италия), Юрий Богданов (Русия), Наталия Деева (Русия), Анна Манасарова (Русия), Мамико Суда (Япония), Мишел Бурдонкъл (Франция), Анна Гурари (Германия), Джоузеф Параторе (Италия/САЩ).

Успоредно с училището сега Ивайло започва и занятия в Музикалната академия при проф. Борислава Танева.

Момчето вече притежава впечатляваща колекция от над 20 награди от престижни международни конкурси в Москва, Атина Мюнхен, София, Брюксел, Мадрид, Нурсултан (Казахстан), Усти над Лабем (Чехия) и др. Има и професионален студиен запис с оркестъра на Маринския театър. Една от мечтите му е свързана отново с този оркестър – да изпълнят заедно Първи концерт за пиано и оркестър на Чайковски в голямата зала на „Ройъл Албърт Хол“ под диригентството на Валери Гергиев.

В концерта на 12 септември в зала „България“ ще прозвучи и Първа симфония на Густав Малер.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах