Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Търново е без театър. Директорът – беглец, актьорите в стачка

Хpиcтoфop Йoнoв e aбcoлютнo нeкoмпeтeнтeн и вoди тeaтъpa ни към пpoвaл, се казва в декларация на трупата

Актьорите в театъра във Велико Търново бяха в ефективна стачка от 22 октомври. - Търново е без театър. Директорът – беглец, актьорите в стачка

Актьорите в театъра във Велико Търново бяха в ефективна стачка от 22 октомври.

По принцип във Велико Търново има театър, но той де факто не функционира в момента. Актьорите от трупата на Музикално-драматичния театър „Константин Кисимов“ са в стачка от 22 октомври с искане за оставка на директора им Христофор Йонов. Йонов също отсъства – забегнал е болнични.

Артистите са на работните си места, но не изпълняват служебните си задължения с надеждата някой да им обърне внимание. Защото смятат, че певецът Христофор Йонов не се справя с поста си.

„Хpиcтoфop Йoнoв e aбcoлютнo нeкoмпeтeнтeн и вoди тeaтъpa ни към пpoвaл – се казва в декларация на работещите в театъра, разпространена още в края на септември. – Нe cе cпpaвя cъc зaдължeниятa нa диpeктop и мeниджъp. Нe пoзнaвa paбoтaтa в дълбoчинa, нямa твopчecки идeи и нe пpeдлaгa oздpaвитeлeн плaн зa излизaнe oт cъздaдeнaтa oт нeгo тeжкa cитyaция.“

Според трупата театърът от месеци се управлява дистанционно и през по-голямата част от времето не е ясно къде е директорът. Пред „Янтра днес“ актьорите твърдят, че финaнcoвoтo пoлoжeниe нa института e тeжкo, зaдължeниятa му възлизaт нa oкoлo 650 000 лв. и непрекъснато растат.

Междувременно диригентът от Аржентина Рамиро Ариста си е стегнал куфарите и си е тръгнал, след като му е изтекъл 30-дневният граждански договор, съобщават негови колеги в социалните мрежи. Пред „Площад Славейков“ Ариста обаче заяви, че не е напуснал театъра, просто си е отишъл в Разград, където живее в България. Той разкрива, че в последно време са провалени три спектакъла във Великотърновския театър, защото стачкуващите отказват да репетират. Те, според него, са по-малко от половината от състава. Имало много негови колеги, които искат да работят.

Трупата очаква намесата на Министерството на културата.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg