Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Театрите потрошени и наводнени след градушката

Най-важно е да преценим заплашени ли са планирани постановки, твърди министър Стоянович

Ледените късове, паднали във вторник в София, бяха във формата на цветя и медузи. - Театрите потрошени и наводнени след градушката

Ледените късове, паднали във вторник в София, бяха във формата на цветя и медузи.

Огромни щети нанесе в културата градушката, помляла София днес следобед. Театрите в центъра на столицата са потрошени и наводнени. Покривите, бомбардирани от парчета лед с големината на ябълка, навсякъде са протекли, разкриват пред „Площад Славейков“ директори.

Тежко е пострадал Театър „Българска армия“, водата е нахлула през покрива и е унищожила цялата осветителна техника. Спектакъл няма, защото трупата е във ваканция.

Покривът е протекъл и в Младежкия театър и е потопил втори балкон. Наводнено е и мазето. Осветлението на рекламното пано на фасадата е изгоряло. Там сезонът също приключи и представления няма.

В „199“, който се намира в мазе и всеки порой в София го превръща във водоем, този път са били наводнени фоайето за зрители и помещението за администрацията. Помпите, закупени преди години за случаи като този, обаче бързо са отводнили помещенията и представлението „Самотният Запад“ тази вечер няма да бъде отменено.

Отменен обаче е спектакълът „Който трябва“, постановка на Сливенския театър, в „Сълза и смях“. И тук покривът е пробит и е наводнил електрическите табла. Фоайето се е превърнало в езеро, вода има и на сцената. Директорът на „Славянска беседа“, които стопанисват „Сълзата“, Петър Райжеков каза пред „Площад Славейков“, че не може да използва отводнителните помпи, защото в сградата няма ток.

Задната фасада на Музикалния театър е олющена от градушката до тухла.

В Сатирата няма големи поражения, съобщи Здравко Митков. „Изгоряло е осветлението на фасадата и е протекла малко вода през противопожарните люкове на сцената, но положението вече е овладяно“, обясни професорът. Там представления няма, защото сезонът приключи.

За да се справят с пораженията, в Министерството на културата са свикали кризисен щаб, начело със зам.-министър Васил Василев.

В официално съобщение до медиите министърът на културата Петър Стоянович казва: „Най-важно е да преценим дали и доколко са заплашени планирани постановки. Разговаряхме с директорите, те вече оглеждат щетите. Засега Народният театър е най-пощаден, за съжаление Военният театър е понесъл сериозни загуби. Утре до обяд очаквам от директорите точна информация за пораженията, както и резултати от срещите им със застрахователите. Искрено благодаря на всички за съпричастността в трудния момент”.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС