Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Тодор Боров се „завърна“ в Националната библиотека

Портретът му, създаден от Васил Стоилов, е дарен от сина му, физикът акад. Иван Тодоров, брат на Цветан Тодоров

Портретът на Тодор Боров - Тодор Боров се „завърна“ в Националната библиотека

Портретът на Тодор Боров

Портрет на Тодор Боров от Васил Стоилов стана част от колекцията на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“, съобщиха от институцията. Картината на големия български художник, изобразяваща директора на библиотеката от 1944 до 1949 г., е дарена от сина на Тодор Боров и брат на известният литературен критик и теоретик, философ, антрополог и социолог Цветан Тодоров – българският физик академик Иван Тодоров.

Портретът е особено ценен, защото е свързан с двама от най-изявените български общественици и културни дейци от първата половина на ХХ в. – Васил Стоилов и създателя на българската библиография Тодор Боров. В горния ляв ъгъл на картината има още една знаменита фигура – академик Никола Михов – изтъкнат библиограф, икономист, статистик и енциклопедист.

По думите на директорката на Националната библиотека “Св.св. Кирил и Методий“ доц. д-р Красимира Александрова дарението е изключително ценно за Библиотеката и за идващите поколения, които ще четат в тази сграда и ще се запознават с личностите, които са отдали своята енергия и интелектуален заряд за изграждането на най-голямата книжовна институция у нас.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90