Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Тодор Живков се завръща в изложба с негови портрети

Повечето от картините никога не са показвани пред публика

Р. Алтанхуяг, „Тодор Живков в монголска национална носия“, 1971 г. Репродукция: Национална галерия - Тодор Живков се завръща в изложба с негови портрети

Р. Алтанхуяг, „Тодор Живков в монголска национална носия“, 1971 г. Репродукция: Национална галерия

Овластената личност като обект на изкуството е основната водеща тема в предстоящата изложба „Последният Първи” в Музея на социалистическото изкуство, посветена на Тодор Живков, съобщиха от Националната художествена галерия. Откриването е на 16 юни в 18 ч. в Музея за социалистическо изкуство на ул. „Лъчезар Станчев“ 7.

Години след като портретът на „Първия” беше свален от стените на кабинетите и училищните стаи, сега той се завръща в рамките на галерийното пространство в интерпретацията на български и чужди автори. Представени са основно творби, които никога досега не са били показвани пред публика.

Златю Бояджиев, „Портрет на Тодор Живков“, 1972 г. Репродукция: Национална галерия

Около 60 творби на живописта, скулптурата, графиката и декоративните изкуства, документи и оригинални ръкописи визуализират взаимоотношенията между творческата интелигенция на България и личността на най-дълго задържалия се комунистически лидер в държавите от Източна Европа. Сред авторите са Дечко Узунов, Иван Ненов, Васил Бараков, Васил Стоилов, Вера Недкова, Николай Шмиргела, Александър Поплилов, Светлин Русев и др.

В изложбата е включена специалната подборка от рисунки, дело на т. нар. „Народни художници” – т.е. удостоени от държавата с почетна титла, най-високата в типичната за соца номенклатурна йерархия на творците. Те са били оформени в специален албум – представителен подарък от Съюза на българските художници за 70-годишнината на Тодор Живков през 1981 г. Това е практически непозната страница от историята на българското изобразително изкуство, но и много характерна проява на типичното за тоталитарната държава сляпо възхваляване на „вожда”.

Йордан Манчев, „Април“, 1956 г. Репродукция: Национална галерия

Като контрапункт в подборката от картини в изложбата „Последният Първи” са включени няколко политически плаката, създадени през 2018 от тогавашни студенти от специалността „Плакат и визуална комуникация“ към Националната художествена академия. В тях образът на Първия и епохата, която той олицетворяваше, са видени от перспективата на времето и оценката на новите поколения.

Изложбата ще остане в Музея за социалистическо изкуство до 23 октомври 2022 г.

Панайот Панайотов, „Рисунка“, 1981 г. Репродукция: Национална галерия

Теофан Сокеров, „Честване“, 1976 г. Репродукция: Национална галерия

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg