Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

„Тоска“ с Анджела Георгиу слушаме пряко от „Метрополитън” по БНР

Спектакъла ще дирижира съпругът на Соня Йончева - Доминго Хиндоян

Анджела Георгиу като Тоска в постановка на „Опера Сан Франциско“. Снимка: БНР - „Тоска“ с Анджела Георгиу слушаме пряко от „Метрополитън” по БНР

Анджела Георгиу като Тоска в постановка на „Опера Сан Франциско“. Снимка: БНР

„Тоска“ с Анджела Георгиу в главната роля ще излъчи пряко от „Метрополитън опера“ в Ню Йорк Програма „Христо Ботев“ на БНР на 8 април, събота, от 20 ч. българско време. Звездата, която покори и българската публика, ще си партнира на сцената с певците Матю Поленцани и Желко Лучич. Диригент ще бъде Доминго Хиндоян – съпруг на българската оперна певица Соня Йончева.

За румънското сопрано това е дългоочаквано завръщане на сцената на „Метрополитън“, точно 20 години след дебюта ѝ там. Георгиу е изпълнявала ролята на Флория Тоска на няколко континента заедно с най-добрите тенори в света като Йонас Кауфман и Роберто Аланя. С Аланя е пяла и в пълнометражната филмова версия на „Тоска“, режисирана от Беноа Жако през 2000 г. По това време Георгиу и Аланя са женени, като при това сватбата им е била на сцената на „Метрополитън“. Тя е изпълнявала „Тоска“ и при появата си на звездни събития, като Галата на „Метрополитън“ през 2005-а и Галата, организирана от президента Барак Обама, през 2009 г.

Американецът Матю Поленцани, един от най-талантливите тенори от своята генерация, ще излезе в ролята на Каварадоси. Преди дни, на 30 март, той направи своя дебют в този образ в „Метрополитън“ и критиците го оцениха високо, като обявиха изпълнението на „E lucevan le stelle“ за най-звездното за вечерта.

Желко Лучич е един от най-добрите интерпретатори на ролята на барон Скарпия. Роденият в Сърбия баритон играе зловещия началник на полицията на всички водещи оперни сцени в света. През 2018-а Лучич си партнира на сцената на „Метрополитън” със Соня Йончева в ролята на Тоска в изключителна постановка, разпространена в киноверсия в цял свят. През 2021 г. българската публика имаше шанса да го чуе в тази роля на сцената на Античния театър „Августа Траяна“ в Стара Загора.

За Доминго Хиндоян това също е завръщане на нюйоркската сцена след дебюта му там през 2017-а. Критиците дават висока оценка за работата му както със звездния състав, така и с хора и оркестъра на „Метрополитън“.

Постановката е на сър Дейвид Маквикар.

Освен по Програма „Христо Ботев“, българските слушатели ще могат да чуят спектакъла и онлайн по радио „Бинар“.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg