СЕРГЕЙ БАБАЯН за първи път в България

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Тръгва стрийминг платформа за българско кино

Над 40 филма в Gledam.bg

Георги Калоянчев и Апостол Карамитев (вдясно) в сцена от комедията „Специалист по всичко“ (1962) - Тръгва стрийминг платформа за българско кино

Георги Калоянчев и Апостол Карамитев (вдясно) в сцена от комедията „Специалист по всичко“ (1962)

Българското кино вече може да се гледа онлайн в новата стрийминг платформа, която тръгва днес, 21 декември. В каталога на Gledam.bg има над 40 игрални и документални филма. В платформата ще бъдат публикувани и театрални спектакли, но засега е налично само едно заглавие.

Филмите ще бъдат достъпни не само на територията на България, а също в Европейския съюз, САЩ и
Канада, имат субтитри на български и английски език. Може да се гледат на всички устройства – „без досадни сваляния и изискване за допълнителна памет“, обясняват организаторите.

Платформата е създадена от четирима българи, които стоят зад друга онлайн инициатива – NoBlink!. Това са Николай Стоичков, Александър Каролев, Павлина Атанасова и актьорът Александър Алексиев. Начинанието им е изцяло частно, без помощ от държавата, но имат подкрепата на Националния филмов център и всички сдружения за авторски права.

„Българското кино е невероятен феномен – независимо от липсата на средства, на субсидии и подкрепа от институциите, то продължава да съществува и да ни вълнува. В тази странна година още веднъж се убедихме, че изкуството е по-силно от пандемията. То е магията, която ни събира, спасява от скуката, дава надежда, показва изход и напомня „нормалното“, казват инициаторите.

Намерението им е да съберат всички български филми на едно място.

В платформата в момента има заглавия, произведени от 1958-а до 2019 г. – разделени в категориите класика, комедии, драма, за децата, документални, ново БГ кино. Най-старият засега е „Любимец 13“, най-новият – „Доза щастие“. В каталога са още филми като „Оркестър без име“, „Топло“, „Вчера“, „Таралежите се раждат без бодли“, „Авантаж“, „Дами канят“, „Двойникът“, „С деца на море“, „Осъдени души“, „Специалист по всичко“, „Рицар без броня“, „Вилна зона“, „Каръци“, „Дзифт“, „Съдилището“…

Николай Стоичков обясни пред „Площад Славейков“, че каталогът им ще се увеличава всеки ден.

Достъпът до платформата става чрез абонамент, месечният е 7, 99 лв., за три месеца – 20,99 лв., а за година – 69,99 лв. Първите пет дни гледането е безплатно.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90