Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Три дни безплатно в БГ Лувъра

Вторник, сряда и четвъртък - Дни на отворените врати в новия музей Квадрат 500

Във вътрешния двор на музея ще има скулптурна градина, наредена от Валентин Старчев. - Три дни безплатно в БГ Лувъра

Във вътрешния двор на музея ще има скулптурна градина, наредена от Валентин Старчев.

Новият български музей Квадрат 500 отваря с три дни безплатен вход, научи „Площад Славейков“. Вторник, сряда и четвъртък ще бъдат Дни на отворените врати. От петък вече ще се влиза с билети – 10 лв. струва редовният, 5 лв. с намаление.

В понеделник директорът на Квадрата Слава Иванова и председателят на Художествения му съвет Светлин Русев ще представят музея пред журналисти. Министърът на културата Вежди Рашидов няма да присъства, тъй като ще бъде на официално посещение в Рим, където ще целуне ръка на папа Франциск, ще открие Седмицата на българското кино и ще се срещне с италианския си колега. Рашидов ще бъде на официалното откриване на БГ Лувъра на 28 май.

Музеят обявява вторника и срядата следващата седмица за безплатно посещение на ученици и студенти – всички, които пожелаят, могат да разгледат Квадрата, след като удостоверят с документ на входа статута си на учащи. Залите ще бъдат достъпни от 10 до 18 ч.

В четвъртък след официалното откриване – от 14 до 18 ч. – всеки може да посети Квадрат 500 без такса за вход.

Официалният вход към Квадрат 500 е откъм „Александър Невски“.

Официалният вход към Квадрат 500 е откъм „Александър Невски“.

В петък, 22 май, три дни преди да влязат първите посетители, в музея кипят последни приготовления. Уредниците поставят етикети под произведенията. Акад. Светлин Русев е приключил с работата по подреждането на творбите.

Входът на музея ще бъде откъм площад „Александър Невски“.

„Квадрат 500“ все още липсва на колоната пред входа...

„Квадрат 500“ все още липсва на колоната пред входа…

... но пък „Квадрат 500“ присъства на гранитната плоча в основата на парадните стълби.

…но пък „Квадрат 500“ присъства на гранитната плоча в основата на парадните стълби.

 

На една от колоните е изписано „Национална галерия“, а „Квадрат 500“ все още липсва. На мястото на срамната табелка на Петър Стоянович с поменика от имена на министри, която беше на гърба на музея, вече е поставена нова, на която пише:

„Национална галерия Квадрат 500. Инвеститор на ремонта и преустройството на комплекса: Министерство на културата. Изпълнител: „Главболгарстрой“. Главен проектант: арх. Янко Апостолов. 2015 г.“

Срамната табелка на Петър Стоянович с поменика от министри на културата е сменена с нова, на която е посочено името на архитекта.

Срамната табелка на Петър Стоянович с поменика от министри на културата е сменена с нова, на която е посочено името на архитекта – Янко Апостолов.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg