Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Трима мъже и половина от културата в Народното събрание

От културата реално е само един, останалите са от шоубизнеса

Единственият човек в 50-ото Народно събрание, свързан пряко с културата, е издателят Манол Пейков, депутат от ПП-ДБ. Снимка: Марин Каравелов/БГНЕС - Трима мъже и половина от културата в Народното събрание

Единственият човек в 50-ото Народно събрание, свързан пряко с културата, е издателят Манол Пейков, депутат от ПП-ДБ. Снимка: Марин Каравелов/БГНЕС

Културата остана почти без представители в 50-то Народно събрание. Четири имена се открояват сред всички 240 като съпричастни към проблемите на творците, но само един е професионално ангажиран с културата.

В парламентарната група на ГЕРБ е бившият сценарист Любен Дилов-син, но той отдавна не е в шоубизнеса, а преди всичко на територията на политиката. Красен Кралев излезе късно на арт сцената, проявявайки се с две самостоятелни изложби. Но и за двамата културата е по-скоро хоби, а не убежище, в което да се завърнат след политическата кариера.

В групата на ПП-ДБ единственият човек, свързан пряко с културата, е издателят Манол Пейков. Активността му в тази област е като за трима, но това не е достатъчно, за да компенсира липсата на достатъчно други запознати с проблемите на културата депутати.

В ИТН има доста познати от шоубизнеса имена, но след 3 поредни парламентарни участия нито Тошко Йорданов, нито Станислав Балабанов могат с основание да се нарекат „хора на културата“.

В групите на ДПС, БСП и „Възраждане“ липсват културни дейци. Новоизгрялата партия „Величие“ обаче вкара сред народните представители естрадна звезда – Етиен Леви. През последните години той поднови популярността си като ментор в шоуто „Като две капки вода“, а за по-възрастните е основният вокал от група „Трик“. Наричат го „професор“, но това всъщност е само почетна титла, а не хабилитационна степен. Връчена му е миналата година от Нов български университет. Иначе е завършил магистратура по естрадно пеене в Консерваторията.

Юбилейното 50-о Народно събрание се оказа най-ощетено откъм представители на културата след 1989 г. Това е притеснително, защото хора, които не са запознати с проблемите ù, трудно ще решат съдбата на българската култура по най-адекватен и съвременен начин.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg