POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Трима отпаднаха от конкурса за шеф на БНТ

В съревнованието за директор на обществената телевизия остават шестима кандидати

Очаква се СЕМ да избере новия генерален директор на БНТ на 23 август.  - Трима отпаднаха от конкурса за шеф на БНТ

Очаква се СЕМ да избере новия генерален директор на БНТ на 23 август.

Шестима са вече кандидатите за генерален директор на БНТ. Трима желаещи не са допуснати до финалния етап от конкурса, реши на днешното си заседание СЕМ. Това са Стоил Рошкев, Теодор Ангелов и Радослав Главчев, става ясно от решение на регулатора. В него не се посочват мотиви.

Сега за поста, на който в момента е Вяра Анкова, ще се борят Сашо Йовков, Валерий Тодоров, Иван Гарелов, Емил Кошлуков, Константин Каменаров и Тома Иванов. Те ще представят концепциите си за управление на 21 и 22 август. Изслушванията ще бъдат предавани пряко по БНТ2 – в двата дни от 9 часа.

Очаква се СЕМ да избере новия генерален директор на БНТ на 23 август. Необходимо е поне трима от петимата членове на електронния регулатор да подкрепят кандидата.

Кои са тримата отпаднали

Стоил Рошкев е дългогодишен журналист в БНТ, част от парламентарния новинарски екип на медията, автор на няколко стихосбирки, два романа и разкази, носител на литературни награди.

Теодор Ангелов е журналист от телевизия „Скат“, нашумял покрай скандала от 2013-а с лидера на „Атака“ Волен Сидеров, откъдето тръгна призивът #Извинисебе.

Радослав Главчев е сериен участник в конкурса за директор на БНТ, това е десетият му опит да оглави медията.

Кой остава в конкурса

Двама от оставащите участници има опит като директори на голяма медия – бившият политик Емил Кошлуков (на Тв7) и журналистът Валери Тодоров (на БНР, два мандата).

Константин Каменаров, медик по образование, е започнал кариерата си като репортер в БНТ, а по-късно е бил началник на новините, както и „оперативен директор“ в обществената телевизия, когато през 2011 г. Вяра Анкова поема ръководството, отбеляза преди дни Клуб Z.

Тома Иванов има дълъг стаж в БНТ – там той е бил главен счетоводител, финансов, изпълнителен и за кратко и.д. генерален директор. Бил е още член и изпълнителен секретар на СЕМ.

Журналистът Иван Гарелов е бивш водещ на политическото предаване „Панорама“ в БНТ, той е и единственият кандидат за директорския пост в БНТ, който е бил агент на Държавна сигурност. Наскоро от екипа на Гарелов разпространиха списък с интелектуалци, които подкрепят кандидатурата му.

Последният кандидат е спортният журналист от БНТ Сашо Йовков.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС