Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Триумфът на Гауди 100 г. след смъртта (видео)

Саграда Фамилия ще бъде довършена през 2026-а, строи се чрез „затягане на камъни“

Гауди е архитект с вроден усет за геометрия и обем, както и с невероятно въображение, което му е помагало да проектира в ума си творбите си, преди да ги нанесе на хартия. - Триумфът на Гауди 100 г. след смъртта (видео)

Гауди е архитект с вроден усет за геометрия и обем, както и с невероятно въображение, което му е помагало да проектира в ума си творбите си, преди да ги нанесе на хартия.

Архитектът Жорди Фаули обяви на многолюдна пресконференция, че дострояването на Саграда Фамилия в Барселона ще приключи през 2026 г. – сто години сред смъртта на гениалния каталунски архитект Антонио Гауди.

Пресконференцията бе в Залата на Кръста, в основата на бъдещата кула на Исус Христос, която ще се извиси на 172,5 метра височина през 2026 г. Пространството не съществува в първоначалните планове на Гауди, но сега то ще се превърне в стратегическо място за изкачване с асансьор до бъдещата най-висока кула на катедралата.

„Това пространство има две основни функции: рекламна светеща кутия тип лайтбокс и стабилизатор на структурата на кулата на Иисус Христос”, обясни Фаули и добави, че за туристите през 2026 г. тук ще се излъчват документални и образователни филми.

В близките години строителните работи ще се концентрират върху шестте кули, над които ще властва тази на Иисус Христос. Кулите на четиримата евангелисти ще достигнат 135 метра, а на Дева Мария – на 140 м.

„За строежа се използва нова и уникална технология чрез затягане на камъни – стоманени греди ще затегнат и укрепят каменните блокове с размери 6 на 5 м., за да може високият строеж да устои на поривите на вятъра”, каза архитектът.

„Четирите кули на евангелистите са завършени в първия отрязък – на 76 м височина – посочи Фаули. – Сега започва обработката на камъка, но едва през 2017 г. ще стане видимо по-нататъшното израстване на кулите. През 2020 г. ще бъде довършена частта на кулите с параболичната форма, после ще започне изграждането на най-горната част, което ще отнеме две-три години.”

Жорди Фаули съобщи, че разполагат с годишен бюджет от 25 милиона евро и че вече са извършени 70% от предвидените строителни работи.

Строежът на най-емблематичната сграда в Барселона – Базиликата Светото семейство, започва през 1882 г., а през 1883 г. за главен архитект е назначен Антони Гауди, най-изтъкнатият представител на каталунския модернизъм.

Антонио Гауди (1852 – 1926) е архитект с вроден усет за геометрия и обем, както и с невероятно въображение, което му е помагало да проектира в ума си творбите си, преди да ги нанесе на хартия. Всъщност рядко е правел подробни планове и скици, предпочитал е да ги възпроизвежда чрез триизмерни модели, извайвайки детайлите – така, както ги е виждал във въображението си. В други случаи е импровизирал в ход, давайки конкретни инструкции на строителите в процеса на работа.

Надарен със силна интуиция и невероятно творческа способност, Гауди е замислял сградите глобално, обръщайки голямо внимание на структурните решения – както функционални, така и декоративни. Проучвал е и най-малкия детайл на творенията си, включвайки в архитектурата всички приложни изкуства, които е владеел до съвършенство – керамика, стъкло, ковано желязо, дървопластика. Въвел и е нови техники в обработката на материалите като тренкадис – мозайка от парчета керамика и отпадъчен материал от стъкло, превърнала се в характерна черта на каталунския модернизъм.

Една от най-новаторските му идеи в Саграда Фамилия е дизайнът на високите конусообразни заострени кули, които стават все по-тънки, набирайки височина. Гауди ги е проектирал с параболично усукване, което придава възходяща тенденция на цялата фасада, а безброй прозорци в спираловиден полет изпъстрят във фин ажур кулите.

Фасадите на базиликата изобразяват символично раждането, живота и смъртта на Христос. До смъртта на Гауди е построена само една кула, фасадата на Рождеството и Криптата. От проекта са били запазени само някои планове и гипсов макет, повреден по време на Гражданската война. От тогава строежът на базиликата не спира.

През 2005 г. Саграда Фамилия е включена в списъка на ЮНЕСКО за културното наследство на човечеството.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90