Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Трудности със събирането на произведения на Леонардо за изложба в Лувъра

Надяват се на „Спасителят на света“, която е в неизвестност; директорът на „Уфици“ отказва да заеме и една картина на живописеца

Леонардо, „Женска глава“, около 1508 г., Национална галерия - Парма - Трудности със събирането на произведения на Леонардо за изложба в Лувъра

Леонардо, „Женска глава“, около 1508 г., Национална галерия - Парма

Големите изложби обикновено са съпроводени с дълги преговори за условията на музейния обмен, а предметите на изкуството като правило се използват в качеството на разменна монета. Но все пак рядко стават причина за дипломатически интриги, подобно на тези около изложбата на Леонардо да Винчи в Лувъра по повод 500-годишнината от смъртта на живописеца, пише „Арт Нюзпейпър“.

Паметната дата се отбелязва със събития в цяла Европа, но изложбата блокбъстър си остава най-очакваната. Тя трябва да бъде открита на 24 октомври 2019-а и да остане до 24 февруари 2020 г.

Благодарение на крал Франсоа Първи, поканил ренесансовия гений във Франция, в Лувъра се съхраняват пет картини на майстора. „Мона Лиза“ (1503) няма да бъде местена от мястото си, а кураторът на изложбата Венсан Делвен ще добави към нея още осем или девет картини – около половината от неголямото стигнало до нас наследство на Леонардо.

Сред основните надежди е „Спасителят на света“ (1500), която Лувърът очаква от „Лувър – Абу Даби“. Но ще дойде ли картината, засега не е известно. Плановете на „Лувър –  Абу Даби“ да включи „Спасителят“ в постоянна експозиция пропаднаха през септември миналата година. От тогава до сега близкоизточният музей отказва коментари, като се позовава на принадлежността на творбата на Министерството на културата на емирството. Появиха се съобщения (без каквито и да е доказателства), че шедьовърът може би е бил повреден, а също и че новите собственици, купили картината на аукциона на „Кристис“ за 450 млн. долара, още не са се разплатили напълно.

Вижте още: КЪДЕ Е „СПАСИТЕЛЯТ НА СВЕТА“?

Само че това не е единственият проблем за куратора. През февруари министърът на културата на Франция Франк Ристер замина за Милано, за да обсъди музейния обмен за изложбата с колегата си Алберто Бонизоли. Още в началото италианското правителство заплашваше да блокира обмена, но в крайна сметка Бонизоли заяви, че е „готов да помогне на Франция“. Френският министър тактично напомни на италианците, че досега Лувърът щедро е споделял Леонардо (давал е, например, под наем „Прекрасната Ферониера“ (1495-1499) и „Св. Йоан Кръстител“ (1513-1516) на „Експо 2015“ в Милано), а също е предложил помощ за изложбата, планирана за 500-годишнината от смъртта на Рафаело, която ще бъде показана в Рим през 2020 г.

„Прекрасната Ферониера“ (1495–1499), Лувър

Лувърът започва да търси работи за историческата изложба още през 2015 г. В нея основно ще бъдат показани рисунки, за които вече са получени разрешения от различни музеи. Сред тях е „Женска глава“ (ок. 1508) от Националната галерия в Парма. Венеция се съгласи да предостави няколко работи, но очевидно все още не е готова да се раздели с легендарния „Витрувиански човек“ (1490). А най-несговорчива се оказа Флоренция. Директорът на галерия „Уфици“ Айке Шмид дори заяви, че ще подаде оставка, ако дори една картина напусне стените на музея. Освен „Кръщението Христово“ (ок. 1475), приписвана и на Андреа Верокио, и на Леонардо, на Флорентинската галерия принадлежи първата известна рисунка, подписана и датирана от художника. Сред останалите шедьоври, за които от Париж са отправени запитвания, са „Мадона Беноа“ (1480) от Ермитажа, но Лувърът още не е обявил решението на руските си колеги. Във френската столица очакват работи на Леонардо от Ватикана, от Кралската колекция на Великобритания, от Виенския музей за история на изкуството и от германски музеи.

От съображение за сигурност преместването на монументални дървени пана като „Поклонението на влъхвите“ (1423) от галерия „Уфици“ или „Мадона в скалите“ (1491-1508) от Лондонската национална галерия не се обсъждат. По-скоро на изложбата в Лувъра ще бъдат представени няколко работи на ученици на Леонардо: Салай, Джовани Болтрафио и Марко д’Оджоно.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg