Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Целта на Русия – нов Съветски съюз, според изпусната „победна статия“

В случайно публикуван текст на РИА „Новости” Украйна и Беларус са част от нов геополитически проект

Кеширан вариант на текста в Гугъл - Целта на Русия – нов Съветски съюз, според изпусната „победна статия“

Кеширан вариант на текста в Гугъл

Понякога стават исторически журналистически грешки. Като тази, която проправителствената агенция РИА „Новости“ допусна на 26 февруари, когато за кратко публикува предварително подготвен материал за времето след „победата“. Пропускът беше забелязан от много потребители, и въпреки бързата реакция на екипа на РИА „Новости“, остана архивен кеширан вариант на текста в Гугъл.

Статията е подписана от Пьотр Акопов и е със заглавие „Настъплението на Русия и новият свят“. Авторът обяснява с великоруски патос, че започва нов период и в идеологията, и в модела на социално-икономическия слой.

„Русия възстановява своето единство – трагедията на 1991 г, тази страшна катастрофа на нашата история, противоестественото ѝ изкълчване, е преодоляна. Да, на висока цена, чрез трагичните събития на фактически гражданска война, но Украйна като анти-Русия вече няма да съществува“, казва още в началото на материала Акопов и допълва, че Русия възстановява своята историческа пълнота, като събира на едно място великорусите, белорусите и малорусите.

Според автора, Владимир Путин е поел историческата отговорност да не оставя решението на украинския въпрос на идните поколения. Големият проблем, който той трябвало да реши, бил „комплексът на разделения народ, комплексът на националното унижение“ – когато руският народ първоначално изгубил част от своята основа (киевската), а после трябвало да се примири със съществуването на две държави и два народа. Тоест, да се откаже от своята история, като се съгласи с „безумните версии, че Украйна е истинската Рус“ или „безсилно да скърца със зъби, спомняйки си времената, когато загубихме Украйна“.

Всъщност, разкрива Акопов, връщането на Украйна към Русия ставало все по-трудно заради подкрепата на западния блок и дори можело да се наложи да се воюва със Запада за нея.

„Сега този проблем не съществува – Украйна се върна в Русия“, патетично заявява в предварително подготвената си статия Пьотр Акопов.

Явно на базата на изпреварваща пропагандна информация той разказва, че държавността на Украйна няма да бъде ликвидирана, но ще бъде „преустроена, преучредена и върната в естественото си състояние като част от руския свят“. Очевидно това са основните цели на руското правителство, което снабдява РИА „Новости“ с материали. Не било ясно в каква форма ще бъде закрепен съюза с Русия – чрез Евразийски съюз или като съюзна държава заедно с Русия и Беларус. Това щяло да се решава по-късно.

И оттук нататък, разказва Акопов, започват новите отношения на Русия със Запада. Даже не на Русия, а на руския свят – на трите държави Русия, Беларус и Украйна, влизащи в геополитически план като единно цяло.

„Нима някой в старите европейски столици, в Париж и Берлин, наистина е вярвал, че Москва ще се откаже от Киев?“, отбелязва с патетично самодоволство Акопов.

Как може да забравят, пише той, че обединението на Европа стана възможно само благодарение на обединението на Германия, което се случи „по руска (макар и глупава) воля“. Руската пропаганда в лицето на журналиста от РИА „Новости“ огласява твърдения, че Западът се бил насочил към овладяване на руски земи и това било „геополитическа глупост“. И сега Западът се опитвал да накаже Русия, че не му разрешила да се разшири на изток. След това Акопов заплашва с икономически крах държавите, които оказват натиск върху Русия.

Анализът му на европейските реалности също е в този тон:

„Европа, като част от Запада, иска автономия – немският проект за евроинтеграция няма стратегически смисъл при запазване на англосаксонския идеологически, военен и геополитически контрол над Стария свят. А и не може да бъде успешен, защото англосаксоните искат Европа под свой контрол. А на Европа ѝ трябва автономия, защото САЩ може да минат към самоизолация заради вътрешни конфликти“.

Следват разсъждения как Европа ще бъде принудена да скъса с Китай, което съвсем щяло да я лиши от автономност.

Многополюсният свят стана реалност, пише Акопов в предварителната статия.

„Защото целият свят прекрасно вижда и разбира – това е конфликт между Русия и Запада, отговор на геополитическата експанзия на атлантиците, това е връщането на историческото пространство на Русия и нейното място в света.“

Статията на Акопов очевидно е била писана набързо и още преди да започне инвазията на Русия в Украйна, с надеждата, че блицкригът ще завърши за няколко дни. Била е планирана за публикуване, но заради геройството на защитниците на Украйна вече не е нито актуална, нито правдоподобна. Дори и финалът ѝ, където се казва, че Китай, Индия, Латинска Америка, Африка, ислямският свят и Югоизточна Азия са естествени съюзници на Русия. Вече стана ясно, че повечето от държавите и регионите, споменати от Акопов, не подкрепят войната в Украйна.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах