Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Животът в България е прекрасен – на теория

Хората, които карат коли за по 800 лв., не са ляв популизъм - а просто такива, които нямат пари

На 11 ноември се проведе протест в редица градове на България срещу високите цени на горивата, на гражданската отговорност и данъка на автомобила. Снимка: Иван Янев/БГНЕС - Животът в България е прекрасен – на теория

На 11 ноември се проведе протест в редица градове на България срещу високите цени на горивата, на гражданската отговорност и данъка на автомобила. Снимка: Иван Янев/БГНЕС

Интересно място е България. Страна, в която, въпреки все по-малобройното население и все по-тъжната реалност, съществуват няколко паралелни вселени.

Вчера вечерта влязох в един хипермаркет и без да съм икономист, съвсем дилетантски и от позицията на краен потребител сметнах, че цените на определени стоки, които често купуваме, са се вдигнали съвсем не символично. Маслото – поне с лев и половина нагоре от предишната му средна цена. Сирене и кашкавал – също. Хляб – определено.

После усетих, че колата ми сякаш гори повече нафта, но после видях, че всъщност цената на литър е станала близо 2,50.

От друга страна гледам анализи на икономисти, които ясно казват: много сме добре, безработицата е незначителна, БВП е супер, животът в България си е съвсем чудесен.

От трета страна гледам застрахователите: те викат, че да, трябвало да се плаща за греховете на предишни собственици, защото иначе трябвало да плащаме всички у дома гражданска, а па сега не било така.

От четвърта страна анализатори (и проф. Михаил Константинов, който е топ анализаторът на анализаторите) говорят за това как всъщност сме още по-добре и че това си личи по броя автомобили и по резервациите за новогодишната нощ, демек – има сива икономика и хората купуват с пари, които не се знае откъде са.

Какво се случва на практика?

На практика майка ми взема 300 лева пенсия. Лекарствата ѝ за глаукома, след минаване през здравна каса, са около 60 лева. Сметки: вода, ток, телефон – средно, да кажем, още 60 (а зимно време доста повече). С останалите пари тя се оправя и дори не се оплаква, но това са точно 180 деноминирани български лева.

И хич не ми обяснявайте, че това, което говоря е ляв популизъм, защото майка ми не е ляв популизъм. И децата с увреждане и техните майки не са ляв популизъм. И порутените читалища, и провинциалните оркестри, които гаснат, защото хората там се пенсионират, а нови не идват също не са ляв популизъм. И хората, които карат коли за по 800 лв., също не са ляв популизъм – а просто такива, които нямат пари.

Вчера за пореден път прочетох, че определени протести не са ок, защото не са организирани от до болка втръсналите вече интелектуалци от няколко кафенета в центъра на столицата. Разбирам ви. На вашите протести така или иначе ходят едни и същи 200 души, които, уви, няма да станат повече, понеже вие сте толкова надути и „елитарни“, че бихте изгонили всеки, който не ви е във френдлистата в социалните мрежи. Мен лично сте ме гонили от протести, защото съм бил „комонизд“, „ченге“, „ДС“ и не помня още какво… а, да, и „дебел“.

Та разбирам ви, но не мога да ви помогна. И няма да мога да ви помогна с нищо, освен да се надявам да дойдат гласовете от Сиера Леоне. Но това, което искам да отбележа е, че няколкото Българии, които съществуват независимо една от друга, няма да се пресекат никога.

И накрая имам лоша новина за всички. У нас има нова политическа сила. Партията на негласуващите. Според всички проучвания тя води в класацията на политическите сили. Ако не виждаме това, значи наистина сме кьорави.

А аз смятам следното – всеки протест, който се отнася към бедността, е легитимен. Всеки протест, който се отнася до достойното съществуване е легитимен. И не на последно място: всеки протест, който е срещу това управление, е легитимен! Защото хората не са само онова, което съществува в статистиките или в статусите на нео хипстърите, които ги пишат, докато пият лате макиато в някой мол. Хората не живеят добре – и това също не е лява, а съвсем истинска констатация.

И айде да се спрете с тая простотия кой протест бил истински, кой не. Оставете това за партийните си събрания, на разговор с чаша смути и бутилка артезианска вода…


Текстът е от профила на автора във Фейсбук.

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах