Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Цветана Манева и Теодора Духовникова – кралици на тъгата в Народния

Цветана Манева и Теодора Духовникова репетират „Тъгата на кралиците“. Снимка: Божидар Марков/Народен театър - Цветана Манева и Теодора Духовникова – кралици на тъгата в Народния

Цветана Манева и Теодора Духовникова репетират „Тъгата на кралиците“. Снимка: Божидар Марков/Народен театър

Три талантливи жени събира първото премиерно заглавие в афиша на Народния театър за 2022 г. – „Тъгата на кралиците“. Това са Яна Борисова, автор на пиесата, и актрисите Цветана Манева и Теодора Духовникова. Режисьорът Стилиян Петров се очаква да представи новия си спектакъл на 9 и 10 март на Камерна сцена.

Героинята на Теодора Духовникова е кулинарен критик, а на Цветана Манева – актриса, която живее на хотел. Срещат се в хотела, който диша в синхрон с тъгата в музиката на Лима – пианист (в ролята музикантът Милен Кукошаров), дал обет за мълчание, след като не успява да понесе едно нещастие. Камерното звучене на пиесата е във вече познатата стилистика на Яна Борисова, а сценичният дует на две актриси от различни поколения обещава постановка, в която всеки зрител да открие нещо важно за себе си.

„Пиесата говори на красив, странен и поетичен език за стоицизма, екзистенциалната тъга и търпеливия път на човеците един към друг, разказва „невъзможните раздели“, но без сантимент и мелодрама. Героините на Цветана Манева и Теодора Духовникова са едновременно завършени в своята художественост образи, но и автентични героини, жени, които се досягат до болезнената същност на съвременния човек“, анонсират спектакъла от Народния театър.

Сценографията и костюмите са на Никола Тороманов, музиката – на Милен Кукошаров. Драматург е Мирела Иванова.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах