Този текст е публикуван преди повече от 9 месеца

Творба на Леонардо „твърде крехка”, за да пътува до Париж

„Италия Ностра” отказва да предостави „Витрувианският човек“ на Лувъра за 500-годишнината от смъртта на Да Винчи

Между 17 април до 14 юли т.г. „Витрувинаският човек” бе част от изложбата, посветена на Леонардо в „Галерия Академия” във Венеция. Снимка: Уикипения, детайл - Творба на Леонардо „твърде крехка”, за да пътува до Париж

Между 17 април до 14 юли т.г. „Витрувинаският човек” бе част от изложбата, посветена на Леонардо в „Галерия Академия” във Венеция. Снимка: Уикипения, детайл

Последните (и предстоящите) няколко месеца са много интересни за почитателите на старите майстори и директорите на най-големите музеи. Любителите на класическото изкуство можаха, могат и скоро ще могат да се насладят на невиждани досега експозиции на Рембранд, Рафаело, Брьогел, Леонардо… в Амстердам, Париж, Виена, Санкт Петербург… Няколко забележителни кръгли годишнини станаха повод големите световни музеи да си разменят прочути ренесансови шедьоври, което радва посетителите, но и създава доста работа и тревоги на техните ръководства.

Най-очакваното събитие – изложбата с творби на Леонардо в Лувъра по повод 500-годишнината от смъртта на живописеца, която трябва да отвори врати на 24 октомври, донесе най-големите проблеми, стигна се дори до отзоваване на посланици. В дипломатическите интриги между Италия и Франция ренесансовият майстор се оказа част от по-широк дипломатически спор (най-вече за имиграцията). Напрежението започна да намалява, след като през май френският президент Еманюел Макрон покани италианския си колега Серхио Матарела във Франция, за да отбележат заедно началото на годишните възпоменания за Леонардо.

Все пак, изглежда изложбата в Лувъра ще премине без поне една от най-известните творби на художника – след като италиански съд забрани отдаването на „Витрувианският човек“ под наем на френския музей, като резултат от юридическо оспорване в последната минута.

Според „Италия Ностра” (организация с нестопанска цел, посветена на защитата и популяризирането на историческото и художествено наследство на страната), работата на Леонардо, известна като „Витрувианският човек“, е твърде крехка, за да бъде транспортирана до Париж. Съществувал риск да бъде повредена от осветлението в Лувъра, ако бъде показана за дълъг период. Всички технически експертизи били против пътуването, съобщават от венецианския отдел на организацията.

ФАНТАСТИКО И УНИЦЕФ

Решението на съда е най-новата спънка в плана за събиране на творбите на Леонардо в Париж за изложбата-блокбъстър. Бившето популистко италианско правителство – което често бе на различно мнение с френския президент по много въпроси, дори заплашваше да блокира изцяло инициативата на Лувъра да събере за първи път на едно място за годишнината всички възможни работи на Да Винчи.

В жалбата си „Италия Ностра” се позовава и на закон, който забранява транспортирането на произведения на изкуството извън Италия, които могат да бъдат повредени при транспортирането или от неблагоприятни условия в приемащия музей.

Между 17 април до 14 юли т.г. „Витрувианският човек” бе част от изложбата, посветена на Леонардо в „Галерия Академия” във Венеция (точно срещу българския павилион на Биеналето). Рисунката с туш върху хартия бе изложена в полутъмна зала и наистина изглежда крехка, но и в Лувъра имат опит с крехки произведения.

Франческини започна преговорите между френския и италианските музеи през 2017 г., когато пак бе министър на културата, но в тогавашното ляво-демократично правителство. Планът предвиждаше Лувърът, който притежава пет (от приписваните на Леонардо 14) платна, да получи общо 26 картини и рисунки за изложбата, започваща през октомври. Но с падането на демократите от власт през март 2018-а плановете се промениха. Миналия ноември един италиански зам.-министър на културата (от Лигата) заплаши, че ще отмени обмена на творби с Лувъра, обвинявайки Франция, че се опитва да измести Италия и да заеме централното място във възпоменанията за Леонардо, като каза:

„Леонардо е италианец; той само умира във Франция“.

Преди по-малко от месец Франческини и неговият френски колега подписаха в Париж като символичен жест меморандум, който затвърди вече сключените споразумения между италианските музеи и Лувъра за заем на седем произведения на Леонардо. В замяна Франция ще заеме на Италия картини на Рафаело за събитията, с които догодина ще бъде отбелязана 500-годишнината от смъртта му. Според говорител на Франческини, няколко от произведенията на Леонардо вече били на път за Франция.

Съдът е насрочил следващото си заседание на 16 октомври, по време на което наскоро назначеният министър на културата Дарио Франческини ще аргументира възраженията си срещу жалбата. После съдът ще вземе решение. Това означава, че дори и „Витрувианският човек“ да отпътува за Париж, вероятно ще закъснее за откриването на изложбата.

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах