Учени предлагат водка от Чернобил

Създадена е от слабо радиоактивна ръж, която при дестилация се пречиства, твърди екипът зад „Атомик“

Първият продукт, годен за консумация, излязъл от Забранената зона край Чернобил - Учени предлагат водка от Чернобил

Първият продукт, годен за консумация, излязъл от Забранената зона край Чернобил

Първият продукт за консумация, дошъл от Забранената зона край атомната електроцентрала Чернобил вече е факт – „артистична водка“, създадена от ръж от изоставения район в Украйна. Засега от „Атомик“ има само една бутилка, но скоро се очакват още, съобщава Би Би Си.

Екипът, създал спиртната напитка, е съставен изцяло от учени, работили дълги години в Забранената зона, изучавайки как се възстановява земята след катастрофалния взрив на реактора на електроцентралата през 1986 г. Ръководител на проекта е Джим Смит от университета в Портсмут, Великобритания, който се надява, че продажбата на водката ще подпомогне икономически района в Украйна, където и до днес живеят с последиците от аварията.

На въпроса дали „Атомик“ е радиоактивно питие, проф. Смит отговаря така:

Не е по-радиоактивна от всяка друга водка. Всеки химик ще ви каже, че когато дестилираш нещо, нечистотията остава в отпадния продукт. Взехме ръж, която бе леко заразена, и чернобилска вода и ги дестилирахме. Помолихме нашите приятели в университета „Саутхемптън“, които имат изумителна лаборатория, да проверят дали ще открият радиоактивност. Не намериха нищо – всичко е под лимита им на засичане.

Според Генади Лаптев, учен от украинския хидрометеорологичен институт в Киев, водката е доказателство, че земята край Чернобил може да бъде продуктивна.

Не е задължително просто да изоставим земята – казва Лаптев. – Можем да я използваме по различни начини и да създадем нещо, което да е напълно чисто от радиация.

От значение за екипа било да предизвика интерес, за да може районът да се събуди икономически.

Защото днес, след 30 години, най-важното нещо в зоната е икономическото развитие, а не радиацията“, смята Смит.

Първите отзиви за водката са положителни – „Атомик“ има хубав вкус и може да бъде използвана за мартини, да се смеси с шампанско и да бъде основа за редица коктейли, твърди лондонски барман. По качество не се различава особено от британските спиртни напитки. Амбицията на екипа зад чернобилската водка е да създаде още 499 бутилки „Атомик“, като първоначално тя ще се продава на туристите в Забранената зона.

Вижте още: ЗАБРАНЕНАТА ЗОНА ОКОЛО ЧЕРНОБИЛ ОФИЦИАЛНО СТАВА ТУРИСТИЧЕСКА АТРАКЦИЯ

РАДИОАКТИВЕН ТУРИЗЪМ В ЧЕРНОБИЛ СЛЕД СЕРИАЛА НА НВО

Bookshop 728×90