VivaPay

Този текст е публикуван преди повече от 9 месеца

Учени предлагат водка от Чернобил

Създадена е от слабо радиоактивна ръж, която при дестилация се пречиства, твърди екипът зад „Атомик“

Първият продукт, годен за консумация, излязъл от Забранената зона край Чернобил - Учени предлагат водка от Чернобил

Първият продукт, годен за консумация, излязъл от Забранената зона край Чернобил

Първият продукт за консумация, дошъл от Забранената зона край атомната електроцентрала Чернобил вече е факт – „артистична водка“, създадена от ръж от изоставения район в Украйна. Засега от „Атомик“ има само една бутилка, но скоро се очакват още, съобщава Би Би Си.

Екипът, създал спиртната напитка, е съставен изцяло от учени, работили дълги години в Забранената зона, изучавайки как се възстановява земята след катастрофалния взрив на реактора на електроцентралата през 1986 г. Ръководител на проекта е Джим Смит от университета в Портсмут, Великобритания, който се надява, че продажбата на водката ще подпомогне икономически района в Украйна, където и до днес живеят с последиците от аварията.

На въпроса дали „Атомик“ е радиоактивно питие, проф. Смит отговаря така:

Не е по-радиоактивна от всяка друга водка. Всеки химик ще ви каже, че когато дестилираш нещо, нечистотията остава в отпадния продукт. Взехме ръж, която бе леко заразена, и чернобилска вода и ги дестилирахме. Помолихме нашите приятели в университета „Саутхемптън“, които имат изумителна лаборатория, да проверят дали ще открият радиоактивност. Не намериха нищо – всичко е под лимита им на засичане.

Фантастико: Смелостта да бъдеш различен

Според Генади Лаптев, учен от украинския хидрометеорологичен институт в Киев, водката е доказателство, че земята край Чернобил може да бъде продуктивна.

Не е задължително просто да изоставим земята – казва Лаптев. – Можем да я използваме по различни начини и да създадем нещо, което да е напълно чисто от радиация.

От значение за екипа било да предизвика интерес, за да може районът да се събуди икономически.

Защото днес, след 30 години, най-важното нещо в зоната е икономическото развитие, а не радиацията“, смята Смит.

Първите отзиви за водката са положителни – „Атомик“ има хубав вкус и може да бъде използвана за мартини, да се смеси с шампанско и да бъде основа за редица коктейли, твърди лондонски барман. По качество не се различава особено от британските спиртни напитки. Амбицията на екипа зад чернобилската водка е да създаде още 499 бутилки „Атомик“, като първоначално тя ще се продава на туристите в Забранената зона.

Вижте още: ЗАБРАНЕНАТА ЗОНА ОКОЛО ЧЕРНОБИЛ ОФИЦИАЛНО СТАВА ТУРИСТИЧЕСКА АТРАКЦИЯ

РАДИОАКТИВЕН ТУРИЗЪМ В ЧЕРНОБИЛ СЛЕД СЕРИАЛА НА НВО

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg