Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Удължаване на учебната година за арт специалностите искат студентите

Дипломните защити да бъдат излъчвани онлайн през есента

Онлайн обучението лиши студентите по изкуства от практическите им занятия. Снимка: Площад Славейков - Удължаване на учебната година за арт специалностите искат студентите

Онлайн обучението лиши студентите по изкуства от практическите им занятия. Снимка: Площад Славейков

Удължаване на учебната година във висшите училища по изкуствата иска Националното представителство на студентските съвети (НПСС). Това става ясно от позиция на Общото събрание на НПСС по отношение на обучението във висшите училища в направление „Изкуства”, приета на 9 май на общо събрание на студентските съвети, и изпратена до министъра на образованието, министъра на културата и ректорите на висшите учебни заведения.

В позицията се казва, че за разлика от останалите специалности, студентите по изкуствата не могат да получат пълноценно обучение онлайн, защото са лишени от възможността за практически и творчески занятия, които за тях са изключително важни.

Висшите училища реагираха изключително гъвкаво и въведоха възможност за продължаване на образователния процес чрез различни платформи, което ние оценяваме високо. В рамките на тези процеси не бяха отчетени обаче обективно възможностите и на специализираните подходи за обучение, които касаят творческите процеси във висшите училища по изкуства”, се казва в текста на писмото.

Ръководствата на висшите училища трябва да проведат среща със студентския съвет по всички въпроси, касаещи провеждането на лекции, упражнения, изпити и съответните им дати, да анализират проведените практически занятия и при необходимост да бъдат организирани допълнителни часове за практичните занятия в реална среда при спазване на съответните мерки за безопасност в периода на удължаване на семестъра, или като допълнителни часове през следващия семестър.

Студентите предлагат да се удължи летния семестър във ВУЗ по изкуства, да се отложат датите за провеждане на на годишни изпити и конферанси за учебната 2019/2020 година, като периодът на удължаване да не е по-малък от 30 дни. Предлага се още студентите да бъдат освободени от заверяване на предметите за летен семестър на тази учебна година.

Държавните изпити и дипломните защити да бъдат проведени на закрити врати в периода юли-септември 2020 година при спазването на всички противоепидемиологични мерки или да се проведат онлайн според спецификата на предмета, настояват още студентите. Държавните изпити по сценични изкуства да бъдат излъчвани онлайн в определена от висшето училище платформа, както и в социалните мрежи, а дипломните защити в специалности от изящни и приложни изкуства да бъдат проведени при закрити врати, като проектите да бъдат изложени в онлайн галерия.

Позицията е изготвена съвместно от Студентските съвети на Национална музикална академия „Проф. д-р Панчо Владигеров”, Национална художествена академия, Театрален колеж „Любен Гройс”, Национална академия за театрално и филмово изкуство „Кръстьо Сарафов”, Югозападен университет „Неофит Рилски“.

НПСС е единственият законоустановен национален орган за защита правата и интересите на студентите, курсантите, специализантите и докторантите в акредитираните висши училища в страната и се състои от делегирани представители на Студентските съвети от всички висши учебни заведения в България.

ВАКЛУШ 1

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах