„Умно село“ се завръща в телевизионния ефир

Ще се излъчва всяка неделя по Bulgaria ON AIR

„Умно село“ бе „изселено“ от БНТ през януари 2020-а. - „Умно село“ се завръща в телевизионния ефир

„Умно село“ бе „изселено“ от БНТ през януари 2020-а.

Сваленото от ефира на БНТ предаване „Умно село”, което излъчва документални портрети на знакови български личности от сферата на културата и на интелектуалци, тръгва отново от 19 юли, но в друга телевизия – Bulgaria ON AIR, съобщиха за „Площад Славейков” от медията.

„Историите от „Умно село” всъщност са историите на едни хора, които живеели на едно място и видели голям зор с разни неща, които им се случвали…“, представят шеговито поредицата нейните автори, перифразирайки Доньо Донев, чийто анимационен филм дава име на рубриката.

„Умно село“ е едно от малкото предавания, които се задържаха в национален ефир в продължение на над 20 години. Редовното му излъчване започва през 1999 г. по БНТ, но през януари 2020 г. бе свалено завинаги от ефира на националната обществена телевизия. Аргументът на генералния директор Емил Кошлуков бе, че предаването е твърде скъпо. Повече от 40 интелектуалци протестираха в отворено писмо срещу спирането на предаването. Сега то отново ще бъде достъпно за своята публика. Съсценаристи, продуценти и режисьори на филмите и в Bulgaria ON AIR ще бъдат Владимир Люцканов и Антоанета Бачурова.

„Във времена на дефицит на идеали и авторитети, аудиторията има нужда от срещи с хората, градили духовния пласт на нацията. „Умно село“ работи за запазване на паметта, за напомнянето, че сме част от една стойностна национална традиция. Радваме се, че поредицата се завръща именно в ефира на Bulgaria ON AIR – телевизия, която от години дава трибуна на качествените проекти в сферата на изкуството и културата“, сподели авторът на „Умно село“ Антоанета Бачурова.

Америка за България

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3