Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 9 месеца

Упи Голдбърг: Ако някой твърди, че ще горя в ада заради аборт, значи не ме смята за човек

Проектодокумент на Върховния съд в САЩ разтревожи хиляди жени, че Америка ще се върне в годините на нелегалните аборти

Протестиращи в Атланта, Джорджия, използват символиката от антиутопията „Историята на прислужницата“ като предупреждение - в романа на Маргарет Атууд жените са лишени от основни човешки права и живеят, само за да раждат. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Упи Голдбърг: Ако някой твърди, че ще горя в ада заради аборт, значи не ме смята за човек

Протестиращи в Атланта, Джорджия, използват символиката от антиутопията „Историята на прислужницата“ като предупреждение - в романа на Маргарет Атууд жените са лишени от основни човешки права и живеят, само за да раждат. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Америка е заплашена да се върне в тъмните години на нелегалните аборти, обърнаха внимание в Холивуд. Седмицата в Щатите започна със скандал, възникнал покрай изтекло в „Политико“ проектостановище на Върховния съд. Мнозинството магистрати в него се съгласяват с нуждата от преразглеждане на изхода на знаменитото дело „Роу срещу Уейд“*, което на практика легализира абортите в цялата страна през 1973 г., отбелязва „Холивуд Рипортър“.

Ако Съдът наистина предприеме гласуване, съдилищата в страната вече няма да могат да се позовават на този прецедент относно абортите и всеки щат самостоятелно ще решава дали да легализира или криминализира процеса, обобщава „Варайъти“. От Върховния съд потвърдиха, че ще разследват кой е източникът на изтеклия проектодокумент, но наблегнаха на факта, че независимо от становището в него, гласуването няма статут на официално решение.

Президентът Байдън предупреди, че това е „радикална“ стъпка, същото направиха и десетки жени в Холивуд, някои от които излязоха на протести в страната.

Емоционална бе реакцията на Упи Голдбърг в шоуто ѝ „The View“. Актрисата е споделяла в миналото, че съзнателно се е подложила на нелегален аборт, когато била на 14.

„Причината да се появят легалните аборти е, че жените в тази страна са живели цял живот, извършвайки ги нелегално – коментира тя в предаването. – Когато жените решат, че нещо не е правилно за тях, те взимат нещата в свои ръце. Е, в един момент се изморихме да гледаме жените в обществени тоалетни, където сами се подлагаха на аборти, защото нямаше сигурно и чисто място, на което да отидат. Този закон се появи тъкмо заради това.

Решението да направиш аборт не е лесно, не се взима просто ей така. И ако човек няма необходимия капацитет, за да го разбере, се започва един монолог: „Знам, че това сигурно е трудно за теб, но…“. Ако разговорът ни започва с това как ще горя в ада, значи ти не ме възприемаш като човешко същество.“

На 3 май по улиците на Вашингтон излязоха поддръжници и на двете гледни точки – момичета и жени, които искат да запазят правото си на легален аборт, и други, които им се противопоставят, най-често повлияни от религиозни догми. Ейми Шумър, актрисата, която бе сред водещите на тазгодишната церемония на оскарите, бе сред хората, които призоваха към протести в Ню Йорк. В пост в Инстаграм тя припомни назначаването на консерватора Брет Кавано за върховен съдия през 2018 г., когато отново имаше протести пред Върховния съд, този път срещу кандидатурата на Кавано, след като няколко жени го обвиниха в блудство и сексуално посегателство. Решаващият глас за Кавано тогава дойде от сенатора от Мейн Сюзан Колинс.

„Надявам се, че денят ти е прекрасен, Сюзан Колинс – написа Шумър. – Помниш ли, когато избра кариерата си пред това да разсееш съмненията, че жените са човеци?“

В дискусията в социалните мрежи се включи и Хилари Клинтън, която насърчи последователите си да защитят свободния избор на жените „в държава, в която 70% от населението не иска отмяната на „Роу срещу Уейд“.

Актрисата Амбър Тамблин определи проектостановището на съда като „война срещу половината население на страната“ и „политически акт на насилие“. Линда Картър, въплътила Жената чудо, певицата Сара Барейлес и комедиантката Кати Грифин също се обявиха против намеренията на Върховния съд. Някои коментатори в социалните мрежи изтъкнаха „Мет гала 2022“ в циничен контраст – докато някои жени се борят за правото сами да решават какво да правят с телата си, други интерпретират Позлатената епоха на Ню Йорк в най-бляскавата вечер за модата в САЩ.


* „Роу срещу Уейд“ – делото, което затвърждава конституционното право на жената сама да вземе решение за аборт. Заведено е от Норма МакКорви (тогава представена пред съда с псевдонима Джейн Роу) от Тексас. През 1969 г., когато тя носела третото си дете, абортите в този щат били легални само в случаи, в които животът на майката е застрашен. Тя решава да съди областния прокурор Хенри Уейд с основанието, че законите на Тексас погазват конституционните права на жените. През 1973 г. магистратите отсъждат в нейна полза.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах