Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Урок в Класическата гимназия

Авторитетът на държавата в това софийско училище бе потъпкан публично

Сградата на 13-о училище на Женския пазар, където се провеждаха до днес занятията на Класическата гимназия. - Урок в Класическата гимназия

Сградата на 13-о училище на Женския пазар, където се провеждаха до днес занятията на Класическата гимназия.

Какво научиха учениците от Класическата гимназия в първия ден, в който трябваше да влязат отново в своята сграда на ул. „Баба“ в столичния квартал „Модерно предградие“? Откриха, че не е нужно да почитат държавните институции, нито да се подчиняват на заповед, разписана от министър. Няколкостотин деца, решили да изучават ценностите на древността, осъзнаха, че съвременната власт и авторитети не струват нищо, че е в реда на нещата те да бъдат смачквани и подкопавани с всякакви средства. За да достигне до всяко кътче на родината, този „учебен процес“ бе показан по телевизията.

Родителите и учителите в НГДЕК са се разделили на два лагера. Едните влизат в истерични битки, за да не влязат децата в класните стаи в „Модерно предградие“. Останалите пък предпочитат крайния квартал, до който има удобна спирка на метрото. Демонстрациите достигат особена патетика, когато ги снимат телевизионни камери. Учителите, родителите и учениците са наизлезли като на война пред двете училища, от екрана се носят крясъци, характерни за други крайни квартали, за друго ниво на образование… А телевизионните репортерки изнасят последния почти акробатичен номер в този цирк, нагнетявайки недоволството с екипи, пратени в двата епицентъра, за да попитат учениците: „Вие съгласни ли сте да ви размотават до този отдалечен квартал?“

Предположенията за азбест в прясно ремонтираната сграда в „Модерно предградие“ са предизвиквали три проверки на Министерството на културата, на чието разпореждане е гимназията – всички са с отрицателен резултат. Независимо от това групата, която се противи на кв. „Модерно предградие“, продължава да настоява, че в стаите им мирише на азбест – вероятно училището на Женския пазар в центъра на София „ухае“ по-приятно.

Зам.-министърът на културата Боил Банов попита от екрана колко проверки са необходими на Здравното министерство – 5-10-20, за да повярва на собствените органи, че в сградата няма азбест. Явно проверките ще продължат, докато на някоя от тях протестиращата група повярва.

„Има заповед от министъра да се върнете на ул. „Баба“ – обърна се репортерка към ученик в двора на училището до Женския пазар, а той й отвърна с присмех: „Че то имаше поне 6 такива заповеди“.

Тежестта на държавата в това софийско училище бе потъпкана публично, учител по философия беше освиркан и авторитетът му бе унищожен. Зрителите видяха родители, които уж желаят наследниците им да притежават знания за древните езици и култури, видяха и учители, които уж преподават ценностите на световната цивилизация. Дали обаче това наистина е така, защото поведението им не следва заявеното желание. Видяхме хора, които под предлог, че моделират гражданско съзнание у децата, всъщност формират у тях модел на отрицание, а това утре ще репродуцира днешния „урок“ – те ще продължат да громят авторитети, които би трябвало да ценят, ще пропагандират неуважение към институциите, на които би трябвало да се подчиняват, защото съвременното демократично общество се крепи на плавилата и законите.

Днес учениците не разсъждаваха защо бойците на Ислямска държава например рушат древни паметници на асирийската култура, защото трябваше да дебатират „къде да се размотават“ – в центъра или в отдалечения квартал. И всички зрители, видели тази чалга по телевизията, разбраха каква е причината й – едни хора, които претендират, че са носители на древното познание, подчиняват правилата на личното си удобство къде да ходят на работа, къде да водят децата си на училище, в центъра или в края на града. В същото време други родители пращат децата си всеки ден на училище в друг краен квартал – „Горна баня“, в елитно училище, и никой не протестира, напротив – гордеят се.

Къде в Класическата гимназия е културата?

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg