VivaPay

Този текст е публикуван преди повече от 1 година

В Германия разкриването на сътрудници на Щази ще продължи

Забраната агентите от ГДР да заемат държавна служба ще бъде удължена до 2030 г.

Кабинет в Музея на Щази в Берлин - мемориален и изследователски център за политическата система на бившата Германска демократична република. Снимка: Уикипедия - В Германия разкриването на сътрудници на Щази ще продължи

Кабинет в Музея на Щази в Берлин - мемориален и изследователски център за политическата система на бившата Германска демократична република. Снимка: Уикипедия

Германското правителство ще обсъди в сряда законопроект за проверка на служителите в държавните институции и кандидати за работни места за възможно сътрудничество в миналото с Министерството на държавната сигурност на ГДР (МДС или Щази). Става дума за персонал и агенти, както и за лица, свързани с това министерство с официални и други връзки. Според държавната информационна агенция „Дойче Веле“, позоваваща се на публикация на медийната група „Redaktionsnetzwerk Deutschland“, германското правителство възнамерява да разшири забраната за работа в държавни институции на лица, свързани с Министерството на държавната сигурност на ГДР. Според проектодокумента, ограничителният период за такива лица ще бъде удължен от края на 2019 г. до 2030 г. Консервативният блок ХДС/ХСС и социалдемократите се съгласиха с това, сключвайки коалиционно споразумение.

Подобен закон, наречен „Закон за материалите на Министерството на държавната сигурност на бившата Германска демократична република“, беше приет на 20 декември 1991 г. Той директно регулираше само достъпа до архивите на Щази. Въпреки това, други постановления и закони, както федерални, така и държавни, изискват да се проверят всички кандидати за държавната служба в архивите на Министерството на държавната сигурност на ГДР. Те забраняват назначаването на на държавна служба на лица, които са били идентифицирани като служители или неофициални служители на Щази. Сега става дума за нов законопроект, който допълнително удължава срока на задължителните проверки на държавните служители до 2030 г.

Планираното удължаване на сроковете за проверка за сътрудничеството с Щази е правилно, смята председателят на Комисията по култура Катерине Буда, под чийто надзор е федералната агенция, отговаряща за архивите на Щази. Напълно възможно е хора, които днес са на около 50 години и са работили за Щази, да подадат за първи път документи за държавна служба, отбелязва Буда. Според нея, след 2030 г. такива случаи е малко вероятно да останат, и дотогава тази тема „ще бъде изчерпана“.

Според закона за архивите на Щази, в Германия всички служители в държавните институции подлежат на проверка, като се започне от определено ниво в бюрократичната йерархия, а също и за изборните длъжности. Но възможността за такава проверка се допуска практически за всички служители в държавните институции. Факт е, че законът обхваща множество професии, свързани с работата, дори и в общинските власти. В Германия и полицията, и пожарникарите, и учителите са държавни служители.

Америка за България

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg